’Vrijheid in Verbondenheid’: dodenherdenking met nadruk op gedeelde vrijheden én verantwoordelijkheden

Burgemeester Marjan van Kampen heeft met waterscouts de gemeentelijke krans gelegd.© Foto Marc Moussault

De Koerdische jurist Mustafa Menni legt mede namens Amnesty een krans.© Foto Marc Moussault

Dodenherdenking Schagen. Gedichten door Esther Raadgers.© Foto Marc Moussault

Dodenherdenking Schagen.© Foto Marc Moussault

1 / 4
Van onze verslaggever

Op verschillende plaatsen in de Noordkop werd woensdag uitgebreid stilgestaan bij de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. En na twee jaar corona kon dat voor het eerst weer in samenzijn.

In Schagen vond er in de middag al een kranslegging plaats in het Makado Centrum, georganiseerd door de werkgroep Schagen van Amnesty International. Vanaf 19:00 volgde de algemene herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk aan de Markt. Burgemeester Marjan van Kampen sprak daar in het kader van het landelijk thema ’Vrijheid in Verbondenheid’, een verwijzing naar onze gedeelde vrijheden én verantwoordelijkheden.

Even na half acht volgde de traditionele stille tocht naar het monument ‘Gedenkt hen die vielen voor onze vrijheid’ aan de Nieuwe Laagzijde. Daar werd na het trompetgeschal van de taptoe twee minuten stilte gehouden ter nagedachtenis aan zij die vielen.

In Hollands Kroon waren vijf herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd. Stille tochten, kransleggingen, voordrachten, muzikale optredens en de twee minuten stilte genoten centrale aandacht in Wieringerwaard, Wieringerwerf, Anna Paulowna en Hippolytushoef. Burgemeester Rian van Dam was aanwezig bij de herdenking in Nieuwe Niedorp waar na afloop een filmvertoning op het programma stond over het Joodse meisje Loesje. De film is een portret van het meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nieuwe Niedorp ondergedoken zat, maar na te zijn verraden op vijfjarige leeftijd werd vermoord in concentratiekamp Auschwitz.

In Warmenhuizen werd om 19:00 begonnen met een herdenkingsdienst in de Oude Ursulakerk. Even na achten werd daar in het bijzijn van drie militairen, van de luchtmacht, landmacht en marine, een krans gelegd bij het oorlogsmonument aan de Dorpsstraat.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.