Corona of niet, grondverkopen in Haarlemmermeer gaan gewoon door
Op Beukenhorst-Zuid gingen in 2021 de grondverkopen gewoon door.© Foto Gemeente Haarlemmermeer
De coronacrisis heeft nauwelijks invloed gehad op grondverkopen in Haarlemmermeer. De gemeente boekte vorig jaar 6,2 miljoen euro netto winst. Dit jaar zijn alweer nieuwe projecten van start gegaan.
De winst wordt gestort in de reserve grondzaken, waar ook geld uitgehaald wordt voor projecten. Die reserve mag maximaal 5 miljoen euro zijn van de gemeenteraad. Eind 2021 zat er 7,1 miljoen in de reserve. Daarom is 2,1 miljoen opzij gezet voor de bouw op het Pionier-Bolsterrein in Nieuw-Vennep en de Schaalsprong Wonen, het project om de komende jaren zoveel mogelijk woningen te bouwen.
De gemeente bereidt bouwprojecten voor, wat geld kost. Maar uiteindelijk worden die kosten meestal weer vergoed door de ontwikkelaars. In een enkel geval schiet de gemeente er wel eens bij in met een project.
In het meerjarenperspectief grondzaken zijn die projecten op een rijtje gezet. Van Beukenhorst Oost Oost, de tennislocatie en het stadscentrum in Hoofddorp moet nog maar blijken of de gemeente de investeringen terugverdient bij grondverkopen.
Elektriciteit
Het tekort aan elektriciteit is momenteel de grootste bedreiging van de lucratieve grondverkopen in Haarlemmermeer. Tot 2025 kan Liander niet leveren aan grootverbruikers, waardoor projecten in tijd worden opgeschoven en kavels pas later worden verkocht. De gemeente moet langer wachten tot de gemaakte kosten worden vergoed door verkopen. Grootverbruikers zijn bedrijven, hotels en kantoren maar ook appartementengebouwen met een lift.
Vorig jaar werd winst gemaakt op onder andere Beukenhorst-Zuid (1.159.000 euro), De Hoek (24.000), Hoofddorp-Spectrumgebied (144.000), Hoofddorp-Zuidrand (2.566.000), Nassaupark (544.000), Tudorpark (76.000), De President (165.000), Nieuw-Vennep Zuid (1.442.000) en losse kavels. De winst van Badhoevedorp Centrum (1.817.000) gaan naar de gemeentelijke bijdrage voor het omleggen van de A9.