Het gaat toch gebeuren: het snelfietspad door Halfweg moet in 2023 klaar zijn

In Zaandam kreeg het snelfietspad een eigen tunnel onder een autoweg en een spoorlijn door.© Foto Dirk Jongejans

Bart Boele
Halfweg

Het gaat dan toch gebeuren: dit en volgend jaar wordt de doorfietsroute door Halfweg aangelegd. Het project heeft geruime tijd stilgelegen.

Haarlemmermeer investeert 3,1 miljoen in de snelfietsroute F200, die parallel aan de autoweg A/N200 tussen Haarlem en Amsterdam ligt. Het wordt de snelste fietsroute tussen de twee steden met zo weinig mogelijk hindernissen. Het deel op Amsterdams grondgebied is al klaar. Dat werd gedaan tijdens de herinrichting van de autoweg.

Het stuk tussen Halfweg en Haarlem wordt gerealiseerd door verbredingen, veiligere in- en uitritten, overzichtelijke kruispunten en rood asfalt. De Haarlemmerstraatweg wordt een fietsstraat.

Vertraging

De fietsroute wordt betaald door de Vervoerregio Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer. Het project liep vertraging op omdat onbekende vervuilde grond werd gevonden en vanwege personeelswisselingen. In de tussentijd liepen de kosten voor aanleg op.

De gemeenteraad van Haarlemmermeer vraagt al jaren wanneer het snelfietspad nou eens klaar is. In maart zei verkeerswethouder Marja Ruigrok nog: „Ik verzucht met u mee.”

Een andere snelfietsroute, tussen Hoofddorp en Aalsmeer, wil ook niet vlotten. Het staat al jaren in de planning, maar de aanleg is nog niet begonnen. De snelfietsroutes horen bij een netwerk van snelle fietsroutes rond, van en naar Amsterdam.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen