Liedje van de Lezer: ’Anne’ van Herman van Veen

In de rubriek Liedje van de Lezer geeft Vrij Weekendmagazine elke week het woord aan een lezer over een liedje waaraan hij of zij een bijzondere herinnering heeft. Alle liedjes worden opgenomen in de Vrij Lezersspeellijst op Spotify. Deze keer Maaike Valkenburg uit Leiden over ’Anne’ van Herman van Veen.

„Ik was een jaar of 19 en ’gezegend’ met een behoorlijke spinnenangst. Ik werkte in die tijd bij de Jelgersmapolikliniek, waar ook psycholoog (en dichter) Hans Faverey werkte. Toen ik op een dag bijna een ongeluk veroorzaakte met mijn auto doordat een spin ineens voor mijn neus in rap tempo naar beneden zakte en ik vol op de rem trapte, bood Faverey aan me van mijn spinnenangst af te helpen.

Ik kon kiezen: ’Wil je ze over je arm laten lopen of alleen van de schrikreactie af?’ Ik koos lafhartig voor het laatste. De therapie bestond eruit dat mijn angstreactie omgezet zou worden in ontspanning door aan muziek te denken die me rustig maakte. Ik moest daartoe een nummer kiezen en dat werd ’Anne’ van Herman van Veen. ’Anne, de wereld is niet mooi, maar jij kan haar een beetje mooier kleuren.’ Na enkele sessies was ik voldoende geconditioneerd en kon ik omgaan met mijn angst.

Toen we ons huis in Frankrijk kochten, troffen we daar meteen een aantal nogal grote zwarte exemplaren aan. Met Anne in het hoofd kijk ik ze heden ten dage streng aan terwijl ik zeg: ’wel daar blijven hè?’ Alleen als ze in de slaapkamer zitten verwijder ik ze met de (onnavolgbare!) spinnenvanger. Mijn wereld is dankzij Anne beslist mooier gekleurd; in ieder geval minder zwart.”

Aan welk liedje heb jij een herinnering? Mail met een beschrijving van maximaal 150 woorden naar vrij@mediahuis.nl (o.v.v. Liedje van de Lezer)

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.