75 jaar bevrijding in gemeente Hoorn na twee jaar uitstel groots gevierd: ’Door de oorlog in Oekraïne beseffen mensen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is’
Het Vrijheidsontbijt in de dorpskerk van Blokker werd goed bezocht.© Foto Faralda Houthuijsen
Na twee jaar uitstel door corona mogen de herdenkingen van 75 jaar bevrijding in de gemeente Hoorn dit jaar eindelijk plaatsvinden.
Onno Keller van het Comité 4 en 5 mei Blokker benadrukt hoe belangrijk zo’n herdenking is, juist in oorlogstijd. „Wat vandaag in Oekraïne gebeurt, kan in de toekomst in Nederland gebeuren.”
Het thema dit jaar is ’Vrijheid en Verbondenheid’. In de Boterhal in Hoorn loopt momenteel een tentoonstelling die in het teken staat van verzetsheldin Truus Menger-Oversteegen. Ook zijn er kunstwerken, gemaakt door leerlingen, te bewonderen.
Verzetshelden
Op 3 mei kunnen bezoekers bij elf Open Joodse Huizen in de omgeving terecht, waar gebeurtenissen worden uitgelicht die daar tijdens de oorlog hebben plaatsgevonden. Zie www.comite4045.nl. Op 4 mei wordt vanaf de Grote Kerk weer de Stille Tocht gelopen. Marian Vleerlaag van het Westfries Museum en stadsdichter Levi Noë zullen de menigte toespreken. De reeks wordt diezelfde avond afgesloten met een herdenkingsconcert in de Oosterkerk. Ook in de dorpskerk van Blokker wordt de herdenking groots aangepakt.
Op 1 mei was er een bevrijdingsontbijt, op 4 mei is er de reguliere herdenking. Op 2 en 3 mei is er een tentoonstelling. Deze is tot stand gekomen in samenwerking met Oorlogsmuseum Medemblik. Speciale aandacht is er voor de verhalen van de Blokkerse verzetshelden Kolenberg, Koppes en Wagenaar. Als blikvanger wordt een oud legervoertuig voor de kerk geplaatst. Ook zal er een replicapop aan de torenspits hangen ter nagedachtenis aan de Amerikaanse parachutist John Steele, die tijdens de bevrijding in de Franse gemeente Sainte-Mère-Église met zijn parachute aan een kerk bleef haken.
(Tekst gaat door onder de foto)
Na afloop kreeg iedereen een beker en een blik soep mee naar huis.© Foto Faralda Houthuijsen
Gedenksteen
In de dorpskerk van Zwaag wordt in de avond van 4 mei met gedichten en muziek van Muziekvereniging De Herleving stilgestaan bij oorlogsslachtoffers. Na de herdenking volgt een stille tocht naar de gedenksteen aan het voormalige gemeentehuis, waar ook twee minuten stilte worden gehouden.
Oekraïne
Hoewel de Tweede Wereldoorlog tijdens de herdenkingen de hoofdrol speelt, kan er volgens Keller niet aan de huidige situatie in Oekraïne voorbij worden gegaan. Met elkaar praten over oorlog vormt volgens hem een uitlaatklep.
„Je merkt dat mensen in deze tijd steeds meer behoefte hebben aan verbinding. Door de oorlog in Oekraïne beseffen ze dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het drukt je met je neus op de feiten.”
(Tekst gaat door onder de foto)
De ingetogen herdenking in Hoorn in 2020, toen publiek deze door corona niet mocht bijwonen.© Archieffoto Jaap van der Pijll