Na twee jaar van aangepast herdenken, is publiek in Noordkop weer welkom bij Dodenherdenking op 4 mei
De laatste dodenherdenking bij het monument aan de Prins Hendriklaan in Den Helder vond als gevolg van corona in 2019 plaats.© Archieffoto Peter van Aalst
Na twee jaar van sobere en dan wel aangepaste herdenkingsbijeenkomsten vindt Dodenherdenking op 4 mei ook in de Noordkop weer op de traditionele wijze plaats en is publiek weer welkom.
In Den Helder begint de herdenkingsdag om 9 uur met het ontsteken van de kaarsen bij de graven op het ereveld van de Algemene Begraafplaats door medewerkers van de Kroontjesbunker.
Om 11 uur gevolgd door de traditionele herdenking die bij het monument ’Voor hen die vielen’ op de Vijfsprong wordt gehouden door de Koninklijke Marine. Dit ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
Eveneens onder auspiciën van de marine wordt om 14.00 uur op de Rijkswerf stilgestaan bij de burgermedewerkers van de Rijkswerf Willemsoord, die zijn omgekomen in de periode 1940-1945. Dit vindt plaats bij het monument ’Rijkswerf 1940-1945’.
Om 18.30 uur start de herdenking bij de Joodse gedenkplaats. Met een toespraak van voorzitter Peter de Vrij van de Stichting Herdenkingsstenen, muziek, de mogelijkheid tot het leggen van steentjes en afgesloten door een stille tocht naar de Tweede Vroonstraat. Daar begint om 19 uur bij het ’Vliegermonument’ de volgende herdenking, met een bijdrage van basisschool De Lichtlijn, een bloemlegging, waarna er een stille tocht naar de Prins Hendriklaan.
Bij het monument ’Den vaderlant getrouwe’ aldaar is vanaf 19.20 uur de herdenking met bijdrage van Lyceum aan Zee, een toespraak van burgemeester Jan de Boer, kransleggingen, een gedicht door stadsdichter Yanaika Zomer en twee minuten stilte.
Texel
Op Texel is De Burght aan de Binnenburg in Den Burg ook ditmaal weer vanaf 18.45 uur de locatie voor de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst. Aansluitend volgt een stille tocht naar de Algemene Begraafplaats. Na een rondgang langs de monumenten op de begraafplaats - de Georgische levensboom en het Cross of Sacrifice- wordt er om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden. Tot slot worden kransen en bloemen gelegd bij monument De Goede Herder.
Gastspreker is Truus Witte. Zij is in 1942 in Amsterdam geboren als Rachel Renée Allegro. Haar Joodse ouders hebben een veilige plek voor haar gevonden bij een katholiek kinderloos echtpaar op Zwanenburg. Rachel was toen drie maanden oud. Ze werd katholiek gedoopt en heette vanaf toen Geertruida Apolonia Maria Wortel (Truus). Zij vertelt over haar leven in en na de oorlog.
Verder zijn er bijdragen van leerlingen van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs en van eilanddichter Fiet van Beek. Dyo Wassink speelt op het grote orgel, het Kamerkoor van Artex zingt en Relinde Jurrius speelt viool. Elina Keijzer begeleidt Relinde en het kamerkoor.
Ook in Hollands Kroon worden op woensdag 4 mei alle inwoners en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties herdacht. In Hollands Kroon worden vijf herdenkingsbijeenkomsten gehouden. Dit gebeurt onder meer aan de Molenvaart 120 in Anna Paulowna (aanvang: 19.45 uur) en de Hippolytuskerk in Hippolytushoef (18.30 uur).