Alkmaars Blondje van familiebrouwerij Dampegheest en Hibiscus Radler van Stoked vallen in de prijzen

Brouwerij Dampegheest© Foto jjfoto.nl/Jan Jong

Nina Eshuis
Limmen/Bergen

Het Alkmaars Blondje van brouwerij Dampegheest in Limmen is het lekkerst zwaar blond bier volgens de Dutch Beer Challenge. Brouwerij Stoked uit Bergen maakte het beste alcoholarme biertje: de Hibiscus Radler kreeg de gouden medaille in die categorie.

Dat maakte de organisatie dinsdagmiddag bekend. De twee brouwerijen stuurden samen met 142 andere brouwerijen in totaal 550 biertjes in voor de wedstrijd. 54 brouwerijen vielen in de prijzen. Er werden 29 ’gouden medailles’ uitgereikt in 28 categorieën.

In de categorie ’zwaar blond’ werd het Alkmaars Blondje verkozen boven Texels Tripel van de Texelse Bierbrouwerij en Krachtig Blond van Brand. „Ik vind het fantastisch dat wij de eerste plaats hebben gehaald en gerenommeerde brouwerijen achter ons laten”, zegt brouwer Kees Koot van Dampegheest.

(Tekst gaat door onder de foto)

Brouwerij Stoked© Foto jjfoto.nl/Jan Jong

De Hibiscus Radler van Stoked won in de categorie ’innovatie/speciaal: alcoholarm’ en werd beter bevonden dan onder meer Fun House van VandeStreek Bier en Vrijwit van Brouwerij ’t IJ. Op 19 mei maken de brouwerijen nog kans op de prijs voor het beste bier van Nederland.

Lees ook: ’We moeten toch een keer van dat Heineken af?’ Nieuw pils Stoked wil de grote merken wegconcurreren

Lees ook: Bij Limmer brouwerij Dampegheest rouleren de vrijwilligers wekelijks in groepjes om speciaalbier te bottelen. ’Hun beloning? Een gezamenlijke barbecue en af en toe wat biertjes voor thuis.’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.