Purmerendse Koemarkt wordt grote dansvloer tijdens Koningsnacht: ’We mogen eindelijk weer’

Tijdens de set van dj La June stroomt de Koemarkt totaal vol.© Foto Wim Egas

Robert Jan van der Woud
Purmerend

De nacht valt vroeg in Purmerend. Op de Koemarkt begon dinsdagavond om 19 uur het Koningsnacht-festival. Een dansfeest waar zo ongeveer alle inwoners van de stad op afkwamen, want je kon er over de hoofden lopen.

Het is nog een beetje wennen voor veel mensen. ,,We mogen eindelijk weer’’, moet zo ongeveer de meest gehoorde kreet op de Koemarkt zijn. Aanvankelijk vult het plein zich nog aarzelend, maar rond 21 uur weten steeds meer bezoekers het uitgaansplein in de Purmerendse binnenstad te vinden. En tegen de tijd dat dj La June achter de draaitafels plaatsneemt, kun je bij wijze van spreken over de hoofden lopen.

Het plein verandert in een grote dansvloer, waar jong en oud zich verzamelt om alvast in de stemming te komen voor Koningsdag. Datzelfde geldt voor de cafés langs het plein en de tenten die zijn neergezet om de dorstigen te laven. Waar je ook kijkt: lachende gezichten, oranje kleding en andere attributen in koningskleuren, en volle glazen. Om 21.30 uur is er geen doorkomen meer aan op de Koemarkt.

,,Het werd wel weer eens tijd voor een feestje’’, verklaart een jongen met de Nederlandse vlag op zijn wangen geschminkt zijn aanwezigheid. ,,Moet je kijken wat mooi, met al die mensen. Dit is toch hoe Koningsdag bedoeld is?’’ Hossend verdwijnt hij in de menigte voor het podium. Koningsavond dan, want de echte Koningsdag moet dan nog losbarsten, evenals het gelijknamige festival, ook op de Koemarkt. Dries Roelvink en K-Liber zijn dan de grote publiekstrekkers.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.