Massaal in de rij voor oranje tompoezen. ’Het is een gekkenhuis’

In de rij voor een tompoes© Ricky Mohabbat

Saar Lok hoopt met haar zelfgeknutselde prinsessenkijkdoos geld te verdienen.© Jan Mulder

1 / 2
Ricky Mohabbat
Hoorn

Op sommige plekken kwam de Koningsdag wat aarzelend op gang, maar inmiddels viert West-Friesland massaal Koningsdag.

In Hoorn is de vrijmarkt erg populair. Hier zaten de eerste ’verkopers’ al kort na middernacht op hun kleedje en toen het licht werd, waren de populairste plekjes gevuld. Op het eind van de morgen was het voor de mensen die van verder komen speuren naar een parkeerplaats. Tot buiten Hoorn stonden auto’s langs de weg geparkeerd.

De trotse stad Medemblik vormt een opvallende uitzondering in alle vrolijkheid rond Koningsdag. De straten zijn hier grotendeels leeg. Ook in de Nieuwstraat, die normaal wordt afgezet vanwege de drukte, kunnen gewoon auto’s geparkeerd worden. Doordat het Oranjecomité geen vrijwilligers meer had, zijn er geen festiviteiten georganiseerd in deze stad. Ondanks de rust proberen sommige mensen er toch het beste van deze dag te maken.

(Tekst gaat door onder de foto)

De familie Bot viert in Medemblik met een lekker taartje en een borreltje de verjaardag van de koning.© Foto Ricky Mohabbat

Om toch nog een beetje het gevoel van Koningsdag te creëren, proberen enkele Medemblikkers zelf de slingers op te hangen. Zo ook de familie Bot. Met een lekker taartje en een borreltje vieren zij toch de verjaardag van de koning.

(Tekst gaat door onder de foto)

Wendy Brems-Meester en zoontje Thijs in Medemblik© Foto Ricky Mohabbat

Ook Wendy Brems-Meester en zoontje Thijs zijn naar buiten getrokken. Wendy heeft zelfs kroontjes en strikjes gehaakt en samen met Thijs verkoopt zij deze op straat. „Normaal bruist het en is het zo gezellig in Medemblik. Mensen uit de dorp trekken naar andere steden en dorpen omdat het daar meer leeft. Ik snap dat wel. Het zou mooi zijn als er volgend jaar weer mensen zijn die graag vrijwilliger willen worden, zodat er weer een leuke Koningsdag wordt georganiseerd in Medemblik.”

(Tekst gaat door onder de foto)

In Medemblik is de viering van Koningsdag ver te zoeken.© Jan Mulder

Ook bij de horeca loopt het nog niet storm. Toch blijven ze hoop houden dat het feestje in de loop van de middag losbarst.

(Tekst gaat door onder de foto)

De parkeerplaatsen in Hoorn zijn vol en parkeren bezoekers (illegaal) aan de Westerdijk.© Foto Mediahuis/Michiel

Hoe anders is het in de rest van West-Friesland. In Wervershoof bijvoorbeeld stelen de kinderen de show op deze Koningsdag. Met bijzonder creatieve spelletjes weten zij veel aandacht en daarmee ook extra zakgeld te verdienen.

Jesse Rozendaal (13) en Sjors Mes (13) staan op de vrijmarkt met een oud-Hollands spelletje Muizen Meppen. Hun vader heeft tien jaar geleden het bouwwerk in elkaar geknutseld. Iets verder op staat de 7-jarige Saar Lok. Met haar roze prinsessenkijkdoos weet zij de harten van voorbijgangers te stelen. Er zit zelfs een poesje in de mand vertelt ze met een trotse glimlach.

(Tekst gaat door onder de foto)

De verkoop gaat goed in Wervershoof© Foto Ricky Mohabbat

Er wordt niet alleen kleding en speelgoed verkocht. Ook de plantjes uit de tuin van de oma van Anouk Rustenburg (9) mogen voor een klein prijsje weg. Haar familie is, net als Anouk, dol op tuinieren. Alle stekjes van de tomaten- en paprikaplantjes uit de tuin worden verkocht. Voor de mensen zonder kleingeld hebben Eline Wieten (12) en Charlee Ekelenkamp (11) de perfecte oplossing: een QR- code. De vader van Eline zag de betaalmethode voorbij komen op het nieuws en de twee zakenvrouwen in spe zagen een goudmijn!

(Tekst gaat door onder de foto)

Eline en Charlee zijn innovatief. Betalen kan met een QR code.© Jan Mulder

(Tekst gaat door onder de foto)

De prinsessenkijkdoos trekt veel bekijks.© Jan Mulder

(Tekst gaat door onder de foto)

Anouk Rustenburg verkoopt stekjes uit de tuin van haar oma.© Jan Mulder

Oranje Tompoezen

Tientallen mensen staan in de rij voor de oranje tompoezen van bakkerij Swart in Wevershoof. Eigenaar Ton Swart verwacht vandaag meer dan 4000 tompoezen te verkopen. „Het is gekkenhuis”, zegt hij. „We maken meer dan 90 tompoezen per uur per persoon. Bij de kassa vliegen de tompoezen als warme broodjes over de toonbank.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Bij bakkerij Swart zijn de medewerkers druk bezig met het maken van tompoezen.© Jan Mulder

(Tekst gaat door onder de foto)

Drukte bij de bakker in Wervershoof© Ricky Mohabbat

Ondanks de drukte blijven de verkoopdames met een glimlach de klanten bedienen. Volgens inwoonster Roseanne Hauwert zijn dit de beste tompoezen in het land. „Al sinds mijn jongere jaren is het een traditie om op met Koningsdag tompoezen te halen. Eigenlijk zou je ze zelf moeten proeven om te begrijpen waarom er zo’n lange rij staat.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Schmincken op het Raadhuisplein in Wervershoof.© Foto Mediahuis / Judit de Redelijkheid

Lees ook: Brandweerdemonstratie en uitgebreide rommelmarkt. Ouderwetse gezelligheid in De Goorn

Lees ook: Stormbaan is populair in Wijdenes op Koningsdag

Lees ook: Berkhout maakt zich op voor Koningsdag vol spelletjes

Lees ook: Vroege vogels op vrijmarkt in Hoorn starten verkoop in het donker

Lees ook: Hoogkarspel: Lege geldautomaat en een vrijmarkt vol koopjes die je eigenlijk niet kan laten lopen

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen