In vier landen demonstraties tegen biomassacentrales Vattenfall

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

In vier landen hebben actievoerders woensdag gedemonstreerd tegen investeringen in en het gebruik van biomassa door energiemaatschappij Vattenfall. Volgens Comité Schone Lucht (CSL) gingen in Nederland, Zweden, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk samen zo'n vijfhonderd demonstranten de straat op.

In Diemen bezetten volgens CSL vijftig actievoerders vanaf de ochtend de brug voor het hoofdkantoor van Vattenfall. Inmiddels is de actie voorbij. Volgens een woordvoerster van Vattenfall in Nederland waren er weinig problemen door de acties.

Volgens voorzitter van CSL Fenna Swart is het duidelijk dat er geen draagvlak meer is in de maatschappij voor biomassa. "Voortzetting betekent absoluut het einde van Vattenfalls geloofwaardigheid als het gaat om hun intenties op het gebied van duurzaamheid."

'Greenwashing'

Milieuorganisatie Protect the Forest Sweden stelt bij de aandeelhoudersvergadering in het Zweedse Solna bij Stockholm vragen over het gebruik van biomassa door de energiemaatschappij. De organisatie noemt biomassa een vorm van 'greenwashing', terwijl de klimaatcrisis "dringend van ons vereist" de energietransitie te starten. In Londen waren de actievoerders aanwezig bij een biomassaconferentie en in Berlijn demonstreerden mensen bij een elektriciteitscentrale van Vattenfall.

De milieuorganisaties stuurden eerder een brief naar Vattenfall met de vraag het gebruik van biomassa te stoppen. De energiemaatschappij liet vorige week weten dat biomassa volgens het bedrijf een belangrijke bijdrage kan leveren in de energietransitie.

Subsidie

Vattenfall Nederland zegt de actiegroep al lange tijd te hebben uitgenodigd voor een gesprek. "Een normaal gesprek over hoe zij de warmtevoorziening voor zich zien is gewoon mogelijk bij ons." CSL eiste bij de actie een gesprek met topman Martijn Hagens, maar hij is deze week op reis.

Energieminister Rob Jetten kondigde vrijdag aan dat het kabinet stopt met het subsidiëren van warmteopwekking met biomassa. Subsidies die al vergeven zijn, worden niet ingetrokken. Daardoor blijft de subsidie die Vattenfall krijgt voor de biomassacentrale in Diemen ook staan.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.