In Hoorn komen Roode Steen en Kerkplein feestend tot leven met bruisende Koningsnacht

Koningsnacht Hoorn.

Koningsnacht Hoorn.© Foto Dion Swart

Van onze verslaggevers
Hoorn

’Eindelijk’ is ook in Hoorn dezer dagen een veelgebruikt woord. Eindelijk: na twee jaar corona een Koningsdag met alles erop en eraan, en op Roode Steen en Kerkplein vooraf ook weer een Koningsnacht.

De horeca van beide pleinen heeft de handen ineengeslagen en hanteert ook dit jaar een gezamenlijk muntensysteem om de drankjes te betalen. Elke koper van een munt (à 3 euro) draagt volgens de organisatoren bij aan het mogelijk maken van ’dit soort fantastische gezamenlijke evenementen’.

The Saint

Op het Kerkplein draagt The Saint (Food & Wine), het restaurant bij Heavens Hotel Hoorn in de Grote Kerk, ook een steentje bij aan de organisatie, hoewel de horeca in het godshuis nog niet eens open is. Zowel de exploitanten van het restaurant als die van het hotel zijn nog volop aan het inrichten om in juni open te kunnen gaan.

(Tekst gaat door onder de foto)

De tapwagen op het Kerkplein.

De tapwagen op het Kerkplein.© Foto Eva Klarenbeek

Samen met ’t Kroegie en Huis Verloren doet The Saint al volop mee in de stichting Horeca Kerkplein, die de festiviteiten rond Koningsdag heeft opgezet. Er is een podium, waar dj’s onder de naam Little Kingsjam ’blije house/tech’ draaien. Ook zijn een tapwagen, beveiliging, EHBO en toiletten geregeld.

De stichting kreeg vergunning voor de tapwagen, maar de buitentap die The Saint zelf nog had geïmproviseerd, omdat deze nog niet in eigen huis kan tappen, mocht dinsdagmiddag op last van boa’s van de gemeente niet in gebruik worden genomen.

,,Omdat ik als The Saint nog niet in bedrijf ben’’, legt Judith Vijfvinkel van The Saint uit. Officieel heet het dat haar zaak in de Grote Kerk nog geen ’vergunningsgerechtigde horeca’ is. ,,Dat wist ik ook niet, dat die voorwaarde aan de vergunning was verbonden.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Koningsnacht in Hoorn.

Koningsnacht in Hoorn.© Foto Dion Swart

Ze vindt het verder geen probleem dat ze nu zelf wel uitgaven, maar geen inkomsten heeft. ,,Nee joh, we hebben als stichting maar één doel. Dat we hier een mooi feest neerzetten, het Kerkplein weer tot leven brengen.’’

Ook op de Roode Steen luidden dj’s de Koningsdag in, en dat gaat woensdag verder met een rij aan artiesten, met onder meer Bryan Stricker, Nick Dekker en feestduo De Jonges. Tijdens de Koningsnacht was gezellig druk in het centrum, voor zover bekend was de sfeer overal gezellig en waren er ook geen ongeregeldheden.

Gezellige drukte tijdens Koningsnacht in Hoorn.

Gezellige drukte tijdens Koningsnacht in Hoorn.© Foto Mediahuis / Martijn Mak

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen