Bergen reikt vijftien nieuwe onderscheidingen en een jeugdlintje uit

De gedecoreerden samen met de burgemeester en kinderburgemeester.

De gedecoreerden samen met de burgemeester en kinderburgemeester.© Habrofotografie

Van onze verslaggever
Bergen

Burgemeester Lars Voskuil feliciteerde vijftien inwoners van de gemeente Bergen met hun lintje. Daarnaast mocht kinderburgemeester Thomas Meereboer het eerste jeugdlintje van de gemeente uitreiken aan een jonge inwoonster. Door omstandigheden werden twee inwoners al eerder onderscheiden.

Het echtpaar Tuijn uit Bergen. Vorig jaar bezocht burgemeester Voskuil het echtpaar Tuijn dat hun 60-jarig huwelijksjubileum vierde. In de gesprekken die hij voerde met dit echtpaar kwam hij erachter dat dit echtpaar eigenlijk alles samen doet. Ook het vrijwilligerswerk. De heer Tuijn was toen al voorgedragen voor een lintje. Hij gaf aan dat hij dit alles niet kon doen zonder zijn vrouw, zijn steun en toeverlaat. Zij doet veel achter de schermen en hij treedt meer op de voorgrond. Beiden kregen een onderscheiding.

Kees Bijwaard uit Bergen. Sinds 2008 is Bijwaard vrijwilliger bij ViVa Zorggroep, locatie De Marke in Bergen. Hij zet zich daar in op vele fronten: van het runnen van de huiswinkel tot het rondbrengen van maaltijden van Tafeltje Dekje en de begeleiding van bewoners van en naar ziekenhuis of huisarts.

Piet de Goede uit Egmond aan den Hoef. In Egmond staat hij bekend als de mollenvanger. En iemand die altijd klusjes doet voor anderen. Van 1995-2005 was De Goede groundsman van Tennisclub de Hogedijk. Hij is een sociaal mens die groenten en fruit kweekt in zijn tuin en dit weggeeft aan mensen die het nodig hebben.

Jos Schotvanger uit Schoorl. Door zijn jarenlange inzet voor de Schoorlse gemeenschap wordt hij gekscherend ’de burgemeester van Schoorldam’ genoemd. Hij is 40 jaar vrijwilliger geweest bij de Schoorlse Marathon. Van 2011-2016 was hij lid van de Burgemeester Peeckstichting en sinds 2007 is hij bestuurslid van de Jelgersma van der Hoopstichting.

Stella Schrijver-van Velthoven uit Bergen aan Zee is tien jaar lang organisator/bestuurder geweest van de Avondvierdaagse in Bergen. Daarnaast was zij van 2003-2013 actief bestuurslid van de Historische Vereniging Bergen en van 2004-2007 bestuurslid van de Commissie Bergen aan Zee 100 jaar.

Hugo Snabilie uit Egmond-Binnen was van 1992 tot 2005 voorzitter van Gymvereniging Aktief en vanaf 1994 tot 2000 is hij als vrijwilliger actief geweest bij Voetbalvereniging Sint Adelbert. Van 2004-2014 was de heer Snabilie voorzitter van Stichting Dorpshuis De Schulp en mede door zijn inspanningen is het gebouw van Jeugd Organisatie Egmond-Binnen in 2017 bij het dorpshuis aangebouwd.

Jacques de Waard uit Egmond aan Zee is al decennialang betrokken bij het vrijwilligerswerk voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij in Egmond aan Zee. Van 1968 tot en met 1997 maakte hij deel uit van de bemanning van het reddingstation in Egmond aan Zee en vanaf 2005 is hij actief als lid van ’Oud zout’. In 2018-2019 heeft de heer de Waard een monsterklus geklaard door de binnenzijde van de vuurtoren te schilderen na renovatiewerkzaamheden.

Ouderraad

Rina van der Reep-Pepping uit Egmond aan den Hoef was van 1982 tot 2010 lid van de ouderraad van de Sint Jozefschool en van 1985 tot 2019 van het comité Hoeverveiling. Van 1989 tot 2011 was ze vrijwilliger bij de Slotkapel in Egmond aan de Hoef als gastvrouw.

Krystyna Cybulska uit Bergen, Jeugdlintje is geboren in Oekraïne en woonde daar tot haar twaalfde. Op 24 februari belde haar oma, die een grote rol in haar opvoeding heeft gespeeld, met het vreselijke nieuws dat de oorlog in Oekraïne was begonnen. Gelukkig kon oma naar Nederland komen. Daarna kwam Krystyna in actie. Ze wilde iets doen om de mensen in Oekraïne te helpen.

Anneke Dekker-Bakker uit Schoorl is al sinds 1962 lid van de Schoorlse reddingsbrigade en vanaf 1982 lid van de EHBO-vereniging. Al meer dan twintig jaar is zij werkzaam bij de reddingsbrigadepost van Schoorl aan Zee voor de EHBO en ze zit ook al vijftien jaar bij de alarmploeg. Zij heeft geholpen bij vele ongelukken en reanimaties. Daarnaast heeft zij bij de grote duinbrand in Schoorl toentertijd de brandweer verzorgd met eten.

Feiko Veenstra uit Groet. Al ruim veertig jaar is de heer Feenstra lid van de monumentencommissie van de Protestantse Gemeente Schoorl, Groet en Camperduin en al 30 jaar is hij voorzitter. Deze stichting zorgt voor de geldelijke middelen voor het groot onderhoud van de kerkgebouwen in Groet en Schoorl, door het organiseren van braderieën.

Mevrouw Atie Struving-van Tol uit Egmond aan Zee wordt omschreven als de stuwende en stimulerende kracht achter de Zonnebloem in de Egmonden. Zij is sinds 1983 betrokken als vrijwilliger. Al ruim 38 jaar is zij gemiddeld acht uur per week actief met het vrijwilligerswerk en bij een evenement is dit zelfs 24 uur in de week.

Aad Valkering uit Bergen was in 1982 en 1983 commissielid van de gemeenteraad van de gemeente Egmond geweest en daarna heeft hij als raadslid en fractievoorzitter tot 1990 in de gemeenteraad gezeten. Sinds de oprichting in 1983 van het Fries-Hollandse Rundveestamboek is de heer Valkering voorzitter geweest tot 1997. En vanaf 1986 was hij medeoprichter en voorzitter van melkcontrolevereniging De Vrijheid.

Jan Oldenburg uit Bergen. De langdurige inzet van de heer Oldenburg bij verschillende activiteiten, de vele ondersteunersbrieven en het feit dat men gezien zijn hoge leeftijd (87) nog steeds op hem kan rekenen maakt hem een bijzondere vrijwilliger. Van 2001 tot 2016 was de heer Oldenburg kantinemedewerker en gastheer bij Voetbalvereniging Bergen. Sinds 1995 is hij lid van de werkgroep verspreiding van de Historische Vereniging Bergen.

Nico Vrasdonk uit Bergen is van 1962 tot 1995 actief geweest als vrijwilliger voor voetbalvereniging VV Bergen in verschillende functies. Al meer dan tien jaar brengt de heer Vrasdonk met de rolstoelbus de kinderen van de Blauwe Reiger naar diverse sportlocaties of naar hun ouders.

Klaas Bosschieter uit Bergen startte als raadslid voor de VVD in Sint Pancras en na de fusie met Langedijk werd hij voorzitter van de VVD. Met name pasgeleden heeft hij zich laten zien als een zeer maatschappelijk betrokken persoon, door uit hoofde van zijn bedrijf Afpro Filters mee te werken aan de productie van mondkapjes in de strijd tegen Covid-19.

Wil Janssen uit Schoorl. Een dorpsarchivaris met een groot doorzettingsvermogen. Al vanaf 1988 is hij vrijwilliger bij de Cultuurhistorische Vereniging Scoronlo en van 1988 tot 1992 was hij hier ook bestuurslid. Dan is hij ook vanaf 1988 al vrijwilliger bij Comité Kamp Schoorl. Zijn kennis en informatie over de geschiedenis van dit kamp zijn onmisbaar gebleken. In 1991 werd het boek ’Het kamp Schoorl’ van Albert Boer uitgebracht.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen