Koningsdag: zoeken naar koopjes of in puzzeltocht

Springen en spelen bij de laatste Koningsdag in Wognum.

Springen en spelen bij de laatste Koningsdag in Wognum.© Foto aangeleverd

Faralda Houthuijsen
Hoorn

West-Friesland viert Koningsdag vooral met vrijmarkten, spelletjes en fietspuzzeltochten. Hier zijn ze onder andere te vinden:

De koningsdagviering begint in Hoorn dinsdagavond met Koningsnacht bij de horeca aan het Kerkplein en de Roode Steen. Zowel ’s avonds, als op Koningsdag zijn daar optredens van artiesten en dj’s. Op Koningsdag is het hele centrum van 6 tot 18 uur het terrein voor een vrijmarkt.

Martin Mans (orgel) en Jantine Kalkman (trompet) geven vanaf 15.30 uur een Koningsconcert in de Oosterkerk. Aansluitend is er een Oranjediner. Toegangskaarten kosten 25 euro, inclusief diner: www.oosterkerkhoorn.nl.

(Tekst gaat door onder de foto)

Frits Reynaert, stadsbeiaardier van Enkhuizen, is al vroeg uit de veren en bespeelt om 8.15 uur het carillon van de Zuidertoren. De bewonerscommissie van de Asterstraatflat grijpt de dag aan om de kas te spekken met een rommelmarkt van 9-14 uur. Hertenkamp Enkhuizen heeft een speurtocht uitgezet naar koningen, koninginnen en andere edellieden in de natuur. Die is tot 8 mei te maken voor 1 euro, maar op Koningsdag en 5 mei is deelname gratis.

(Tekst gaat door onder de foto)

Maarten Bruins treedt tweemaal op met een goochelshow: om 10.30 uur in de Doopsgezinde Kerk aan het Venedie en om 14 uur in IJsselzand. Oud Enkhuizen maakt vanaf de Westerkerk een wandeling door de stad rond het thema ’450 jaar vrijheid’. Wie wil, kan meewandelen om 10.30 uur. Liever zelf op pad en opdrachten uitvoeren? Doe dan tussen 12 en 18 uur de puzzeltocht in Plan Noord. De start is bij Snackbar Pipo.

Bij Strandpaviljoen en Zeilschool Enkhuizen zijn vanaf 11 uur kinderactiviteiten, zoals springkussens en zeilbootjes. Om 12 uur gaat de barbecue aan, waar tot 20 uur allerlei lekkers op bereid wordt. Het water opgaan kan ook met De Schuttevaer. Die vaart om 13 en 16 uur af van de Veerhaven. Meevaren kost 10 euro (5 euro voor kinderen tot 13 jaar oud).

Historisch journalist Walter Haentjes presenteert de diavoorstelling ’Hoe de prins koning werd’. Hij vertelt over de historische band van Enkhuizen met de Prins van Oranje, voor wie in 1572 voor het eerst de vlag uitging. Ook gaat hij in op de herkomst van het ’Wilhelmus’. De middag begint om 14 uur in de Doopsgezinde Kerk.

Op het Tulpenplein klinkt van 15 tot 17 uur muziek. Coverband The Boots gaat dan terug naar de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. De dag wordt afgesloten met een vredeslampionnentocht over de Vest. Verzamelen gebeurt vanaf 19 uur bij de Ouwe Gouwsboom.

Door gebrek aan vrijwilligers is er in Medemblik geen groots georganiseerd feest, maar wel staat Kledingbank Medemblik van 8.30 tot rond 15 uur op de Nieuwstraat.

De kroeg De Stompetoren is het toneel voor Koningsdag in Aartswoud. Rond het thema ’highland games’ staan veel spelletjes op het programma als vaten rollen, kilthangen en boomstamgooien, maar er is ook bijvoorbeeld een stormbaan. Voor eten wordt gezorgd: er draait onder andere een varken aan het spit van de lokale slager.

Abbekerk doet het rustig aan na de Koningsnacht bij HNBP, die dinsdag om 20.30 uur begint, en start om 12 uur met een versierdefietsenoptocht voor kinderen, een vrijmarkt en een familiefietspuzzeltocht. Vanaf 13.30 uur zijn er kinderspelletjes, een pannatoernooi en meer.

Om 9 uur hijst Oranje Comité Andijk de vlag. Sursum Corda en Excelsior zorgen voor de muziek. Het is het teken dat de vrijmarkt op de parkeerplaats van Dorpshuis Centrum opent. Die duurt tot 12 uur, maar binnen gaat de rommelmarkt van Sursum Corda door tot 16 uur. Van 13-17 uur is er een middagprogramma met kinderactiviteiten, een autopuzzeltocht (14 uur) en fietspuzzeltocht voor kinderen (15-16 uur) en volwassenen (15-16.30 uur). Om 17 uur wordt een koningsdagmenu geserveerd en om 19 uur start een feestavond met Perfect Juice.

Dorpshuis De Vang in Benningbroek opent om 9 uur de deuren met allerlei activiteiten. Om 11 uur start de vrijmarkt, waarna om 14 uur de Koningsspelen losbarsten.

Het Oranjecomité hijst in Berkhout rond 10 uur de vlag bij café De Ridder. Niet alleen in het café, ook in de speeltuin op de Bruggevaart is het feest. Er zijn oud-Hollandse spellen van 12-14 uur en er is een kleedjesmarkt voor iedereen. Om 15 uur start een fietstocht, waaraan deelnemen 3 euro kost. De prijsuitreiking van de fietstocht en voor de mooist versierde kroon begint rond 17 uur bij VV Berkhout.

(Tekst gaat door onder de foto)

Er is groot feest met de hele dag activiteiten voor jong en oud op het Beursplein in Blokker. Burgemeester Jan Nieuwenburg opent die om 10 uur officieel. De vrijmarkt op het plein, die hoofdzakelijk bedoeld is voor verkoop door kinderen, start al om 9 uur. Om 14 uur begint een middagprogramma in Het Gouden Hoofd. Rond 16 uur is het feest ten einde.

De Goorn en Avenhorn vieren Koningsfeesten in en rond de Koggenhal. Van 10-12 uur is er vrijmarkt en een clownsoptreden. Om 13.15 uur start een wandel- en fietstocht, van 14-17 uur zijn er kinderspelen en van 15.30-17.30 uur is er steenwerpen. In de Rozenstaete kunnen klaverjassers en keezers terecht van 13.30-17 uur (inschrijven vanaf 13 uur).

Het Oranje Comité Grootebroek en Bovenkarspel heeft drie centrale locaties gekozen voor activiteiten voor jong en oud. Van 6 tot 12 uur is er vrijmarkt op het Streekplein, Fanfare Irene brengt om 10 uur een aubade bij de Rigtershof en vanaf 14.30 uur zijn er festiviteiten aan de Raadhuislaan, waaronder muziek van Dj Cees, No Offense, O.K. en Waltsoc.

Het Oranjecomité Hensbroek slaat een nieuwe weg in met een spelletjesroute, gecombineerd met een fiets- en puzzeltocht. Het programma begint om 10 uur met het hijsen van de vlag bij De Oude School. Tot het middaguur gaat er een spelletjes- en vrijmarktroute door het dorp. Tussen 13.30 en 14 uur wordt bij De Oude School verzameld voor de fiets- en puzzeltocht voor jong en oud. De prijsuitreiking is om 17 uur in het Springend Paard.

Spulletjes verkopen kan in Hoogkarspel tussen 7 en 12 uur op het Raadhuisplein. Muziekvereniging Dokter Nuijens brengt van 9.15-9.30 uur een aubade en sportvereniging Dess geeft vanaf 9.45 uur een demonstratie. Van 13-17 uur wordt de jeugd uitgedaagd in een zeskamp op het Spirit-terrein. 60+’ers zijn van 14 tot 16 uur welkom in de Protestantse Kerk om te kienen. De dag wordt om 16.45 uur afgesloten met de trekking van de Oranje Loterij op het Spirit-terrein.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het nieuwe bestuur van het Oranje Comité in Hoogwoud stelde een programma samen dat om 10 uur begint met spellen en activiteiten bij zwembad ’t Woudmeer. De oudste kinderen van de basisschool kunnen les krijgen van een professionele pannatrainer. In de Lindehof is de mogelijkheid om vanaf 13 uur te klaverjassen en vanaf 14 uur te kienen. Om 12.30 uur start een fietspuzzeltocht, die rond 15.30 uur eindigt bij de Hooghe Heeren, waar de prijsuitreiking de dag besluit.

Lutjebroek begint de feestdag sportief met een fietsenoptocht. Inschrijven kan vanaf 8.30 uur op het parkeerterrein van de Sint Nicolaaskerk. Muziekvereniging Sint-Caecilia begeleidt de start om 9 uur en daarna het vlag hijsen bij Omringlocatie Nicolaas. Het middagprogramma speelt zich af bij Café de Paus. Het parkeerterrein wordt één groot speelparadijs voor kinderen. Om 12 uur begint een vossenjacht, waarvoor inschrijven vanaf een uur voor de start kan. Op het terras zijn vanaf 16 uur optredens van de Filthy Rock and Roll en The Petoempers.

Kinderen van de basisscholen mogen aan de Kerkweg en Burgemeester Dekkerstraat in Obdam vanaf 7 uur hun spulletjes verkopen. Ook iets laten zien, zoals een muziekinstrument bespelen, dansen, of goochelen kan op deze vrijmarkt. Om 8.15 uur gaat Muzieklust voorop in een optocht door het dorp, die begint bij De Brink en de officiële opening om 8.30 uur op de Kerkweg aankondigt.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het middagprogramma begint om 13 uur in de Brink met klaverjassen en keezen voor 50+’ers. Op Sportcomplex Victoria-O zijn van 13.30-15.30 uur sportieve activiteiten voor het hele gezin. Aanmelden kan ter plaatse tot 14.45 uur. Ook is er een meerkamp voor teams, die zich om 13 uur aanmelden in de Konkel. Nieuw dit jaar zijn touwtrekken (14 uur, aanmelden bij de Konkel om 13.30 uur) en jeu de boules (13.30 uur, inschrijven 12.45-13.15 uur).

Oranjecomité Onderdijk begint de festiviteiten om 13 uur met een Koningswandeltocht met opdrachten en activiteiten. Meedoen kost 2,50 euro en aanmelden (met minimaal twee personen) kan via aanmelden@bendevanoranje.nl. Kinderen die met een versierde fiets komen, maken kans op een prijs. Na de terugkomst bij het dorpshuis om 15 uur start de vrijmarkt en zijn er spelletjes en muziek.

Koningsdag in Opperdoes is niets zonder traditionele spelletjesmarkt voor de basisschooljeugd. Die is op de Gouw. Jong en oud kan daar ook darten, sjoelen en meedoen aan een stoelendans. Rond 19.30 uur start het avondspel, dat wordt georganiseerd door groep 7 en 8 van de basisschool. Eveneens op de Gouw is van 8.30-11.30 uur een vrijmarkt. Eén van de verkopers is Stichting Dorpskerk van Opperdoes, die onder andere zelfgebreide sokken en viltfiguurtjes verkoopt.

(Tekst gaat door onder de foto)

Kinderen uit Spanbroek kunnen zich vanaf 9.30 uur uitleven bij de kinderspelen op het veld van VVS’46. Wie mee wil doen, maar buiten het dorp naar school gaat, kan zich vanaf 9.15 uur aanmelden. Tussen 13 en 13.30 uur kan iedereen starten met een fietsrit of toertocht op de motor. Start en eindstreep zijn bij Eet- en Muziekcafé Vroeg of Laat.

Koningsdag Venhuizen speelt zich af in en om de Roode Leeuw. Om 12 uur start daar een fietspuzzeltocht en vanaf 13 uur is er een kinderprogramma met onder andere een rodeostier, blotevoetenpad en hooibalenstormbaan. Kinderen tot 12 jaar oud kunnen meedoen aan een workshop van HSW Dance. Om 13.30 uur laat Jorrit goocheltrucs zien en vanaf 14.30 uur is er muziek van Marsha and friends.

Feestvierders kunnen vanaf 8.30 uur terecht op het Raadhuisplein van Wervershoof. Daar begint dan de vrijmarkt. Om 10 uur wordt de oeuvreprijs uitgereikt aan dé vrijwilliger van Wervershoof. De vrijmarkt eindigt om 11.30 uur. Om 13 uur start het middagprogramma met om 13.30 uur een optreden van de streetdancegroepen van De Dars. Dj Jacco Deen en de band Phoenix omlijsten de middag met meer muziek. In De Schoof geeft vanaf 15.30 uur de band The Blue Bandits een gratis optreden. Kleintjes kunnen zich laten schminken en zich uitleven op springkussens. Ouderen kunnen in De Schoof sjoelen en kaarten.

(Tekst gaat door onder de foto)

Bij het dorpshuis aan de Molenweg in Wijdenes is een kleedjesmarkt van 10 tot 14 uur. Er is een stormbaan en springkussen voor de kinderen en om 11 uur begint een bingo met clown Wil Zonnebril.

Koopjesjagers kunnen hun slag slaan op de vrijmarkt op het handbalveld van Wognum. Dat is op het terrein van sv Spartanen, waar Koningsdag in dit dorp zich concentreert. Er starten om 10.30 uur spelletjes en activiteiten voor de jeugd, waaronder het knutselen van een kroontje. Voor kinderen vanaf groep 5 is er een ’mudrun’ in de Heemtuin, een lasergame bij Everland en staan stormbanen op het trapveldje. Op die laatste locatie begint om 14.30 uur de ’Family run’: vaders en moeders nemen het op tegen hun kinderen. Om 15 uur stoppen de activiteiten, maar is het terras nog open.

Schminken, eendjes vangen, spijkerbroekhangen, schieten en zo hard mogelijk over het stormbaanluchtkussen rennen kan bij S.V. Westfriezen in Zwaag. Tussen 13.30 en 17 uur zijn er allerlei activiteiten voor kinderen, met onder andere een playbackshow (inschrijven via www.koningsdagzwaag.nl).

Koningsdag sportief doorbrengen, kan in Zwaagdijk tijdens een Koningsfietstocht. De route start bij café de Ark, tussen 13 en 15 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro, inclusief soep bij terugkomst.

Zwaagdijk-Westers die proberen uit te slapen, worden om 8.45 uur gewekt door kinderen die met versierde fietsen veel kabaal produceren. Daarna zijn er allerlei activiteiten in De Wildebras.

Enkhuizen

Frits Reynaert, stadsbeiaardier van Enkhuizen, is al vroeg uit de veren en bespeelt om 8.15 uur het carillon van de Zuidertoren.

De bewonerscommissie van de Asterstraatflat grijpt de dag aan om de kas te spekken met een rommelmarkt van 9-14 uur.

Hertenkamp Enkhuizen heeft een speurtocht uitgezet naar koningen, koninginnen en andere edellieden in de natuur. Die is tot 8 mei te maken voor 1 euro, maar op Koningsdag en 5 mei is deelname gratis.

(Maarten Bruins treedt tweemaal op met een goochelshow: om 10.30 uur in de Doopsgezinde Kerk aan het Venedie en om 14 uur in IJsselzand.

Oud Enkhuizen maakt vanaf de Westerkerk een wandeling door de stad rond het thema ’450 jaar vrijheid’. Wie wil, kan meewandelen om 10.30 uur. Liever zelf op pad en opdrachten uitvoeren? Doe dan tussen 12 en 18 uur de puzzeltocht in Plan Noord. De start is bij Snackbar Pipo.

Bij Strandpaviljoen en Zeilschool Enkhuizen zijn vanaf 11 uur kinderactiviteiten, zoals springkussens en zeilbootjes. Om 12 uur gaat de barbecue aan, waar tot 20 uur allerlei lekkers op bereid wordt.

Het water opgaan kan ook met De Schuttevaer. Die vaart om 13 en 16 uur af van de Veerhaven. Meevaren kost 10 euro (5 euro voor kinderen tot 13 jaar oud).

Historisch journalist Walter Haentjes presenteert de diavoorstelling ’Hoe de prins koning werd’. Hij vertelt over de historische band van Enkhuizen met de Prins van Oranje, voor wie in 1572 voor het eerst de vlag uitging. Ook gaat hij in op de herkomst van het ’Wilhelmus’. De middag begint om 14 uur in de Doopsgezinde Kerk.

Op het Tulpenplein klinkt van 15 tot 17 uur muziek. Coverband The Boots gaat dan terug naar de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw.

De dag wordt afgesloten met een vredeslampionnentocht over de Vest. Verzamelen gebeurt vanaf 19 uur bij de Ouwe Gouwsboom.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen