Schakers Caïssa-Eenhoorn leefden negen maanden boven hun stand. Primeur blijft nipt uit: geen debuut op het hoogste niveau

© Foto ANP

Warner de Weerd
Utrecht

Schaakclub Caïssa-Eenhoorn heeft negen maanden boven zijn stand geleefd, maar de beloning in de vorm van een wedergeboorte van een schaakclub boven het Noordzeekanaal op het hoogste competitieniveau blijft uit: Paul Keres bleek zaterdag veel te sterk.

Het 7-3 verlies in Utrecht was niettemin niet iets waar het team zich voor hoefde te schamen. Paul Keres was voorafgaande het seizoen de gedoodverfde titelkandidaat met een grootmeester en maar liefst acht spelers van meesterniveau in het tiental. Die deden zaterdag allemaal mee en tegen dat machtsgeweld was de West-Friese ploeg begrijpelijkerwijs niet opgewassen.

Het was al verrassend te noemen dat Caïssa-Eenhoorn om de titel mocht spelen, want de ploeg is op papier niet meer dan een goede middenmoter. De Hoornse ploeg verraste echter vriend en vijand door de eerste zes competitieduels allemaal te winnen, wat de hoop op een herschreven scenario van 2009 deed aanwakkeren. Destijds liep de ploeg op het nippertje promotie mis.

De absolute uitblinker aan Hoornse kant was tegen Paul Keres wederom kopman Mykhailo Dorokhin, die internationaal meester Xander Wemmers versloeg en daardoor zijn honderdprocentscore handhaafde. De Amsterdammer won dit seizoen al zijn zeven partijen . Daarnaast waren de remises van Henk-Jan Visser, Arne Moll en playing captain Tom Balla tegen respectievelijk de meesters Menno Okkes, Demre Kerigan en Joris Kokje de beste resultaten van hun seizoen gezien de speelsterkte van de opponenten. Het laatste halfje werd gescoord door Martijn Monteban, maar hij is zelf nationaal meester en het krachtsverschil tussen hem en opponent David van Kerkhof is nihil.

Had Caïssa-Eenhoorn gewonnen, dan was het voor het eerst sinds de jaren tachtig dat er een team boven het Noordzeekanaal in de meesterklasse zou gaan spelen. Destijds was dat HWP Zaanstad, Caïssa-Eenhoorn kon maar wil vooral nog altijd de opvolger worden van de Zaanse club. ,,Dat is onze droom inderdaad”, aldus Balla. ,,We zijn nu al bezig met versterkingen, maar: niemand van ons wordt betaald en dat gaan we ook niet doen.”

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen