’Stedenband met Oekraïense stad ligt niet direct voor de hand, maar dat wil niet zeggen dat we vanuit Hoorn niets kunnen betekenen’

Oekraïense vlag.© Archieffoto Erna Faust

Martijn Mak
Hoorn

Het college van Hoorn vindt het te vroeg om uit te spreken het een permanente stedenband wil aangaan met een Oekraïense plaats van vergelijkbare omvang. ’Voorlopig gaat onze aandacht nu uit naar alles wat er gebeuren moet rondom het opvangen van de vluchtelingen uit Oekraïne’, antwoordt het op vragen van VVD en D66 Hoorn.

Doel van zo’n stedenband is om kennis te delen, van elkaars cultuur te leren en/of om elkaar op een bestuurlijk niveau te ondersteunen. Volgens het college ligt het niet voor de hand om een partnerschap met een Oekraïense stad aan te gaan, omdat de gemeenteraad in het verleden heeft aangegeven geen nieuwe banden aan te willen gaan.

Toch kan Hoorn wel iets betekenen voor Oekraïne. Er wordt gewezen op hulp aan Turkije in 1999, na een zware aardbeving. ’Toen is een team van experts vanuit de gemeente naar Turkije afgereisd om advies te geven over de wederopbouw en kennis te delen over het omgaan met asbest.’

’Duidelijkheid nodig’

Eerst zal duidelijk moeten worden welke hulp wanneer nodig is in Oekraïne. Verwacht wordt dat de Rijksoverheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de gemeente zullen benaderen zodra dit bekend is. Er bestaat al een online platform dat hulpvragen matcht met aanbod uit Europese steden, maar Hoorn doet hier nog niet aan mee. De gemeente wil zich eerst richten op de opvang van vluchtelingen.

Rob Droste (VVD Hoorn) is niet helemaal tevreden met het antwoord. „We hebben inderdaad gezegd dat we geen stedenbanden meer wilden, vanuit financieel oogpunt. Maar gezien de solidariteit in Europa met Oekraïne is alleen het open staan voor zo’n band al een belangrijk signaal. We komen hierop terug tijdens de eerstvolgende raadsvergadering.”

Lees ook: D66 en VVD Hoorn willen onderzoek naar mogelijke stedenband met Oekraïense stad

Lees hier meer over de oorlog in Oekraïne

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen