Na punten tegen de bovenste drie van de competitie verslaat ’degradatiekandidaat’ DEM ook de nummer vier. Beverwijkers lijken niet meer te stuiten

Anthony van Dongen - hier in actie tegen OFC - maakte de belangrijke goal voor DEM tegen Hercules.© Foto Ron Pichel

Rinus van der Lugt
Utrecht

DEM heeft weer een grote stap gezet op handhaving in de derde divisie. De formatie uit Beverwijk leverde een prestatie van formaat door het hooggeklasseerde Hercules met 0-1 te kloppen.

Gelijkspel tegen koploper Gemert, winst tegen OFC (nummer twee), winst tegen Groene Ster (nummer drie) en nu winst tegen Hercules, de nummer vier. Het lijkt wel of DEM het beste tot zijn recht komt als tegen ploegen wordt gespeeld die in de hogere regionen zijn terug te vinden.

Zelfs trainer Ron Bouman vroeg zich verbaasd af wat nu de reden is dat op het moment van zijn aantreden DEM uit de negen gespeelde duels maar liefst twintig punten heeft weten binnen te halen. ,,Dit had ik natuurlijk ook nooit verwacht”, klonk het verwonderd uit de mond van Bouman. ,,Daar kun je alleen maar van dromen.”

Het kostte weer even aanpassing voor de spelers van DEM. Hercules speelt namelijk op gras en daar hadden de bezoekers toch wel weer even moeite mee. ,,Het baltempo moest omhoog”, concludeerde Bouman. ,,En dat was voor ons lastig in de eerste helft.”

De thuisploeg voerde dan ook de boventoon, maar behoudens enkele gevaarlijke cornerballen had de sterke defensie van de bezoekers de zaken weer uitstekend onder controle. ,,Ook wij kregen twee goede kansen”, had Bouman gezien. ,,Maar Timo Wolters en Anthony van Dongen wisten zich daar geen raad mee.”

De rust deed DEM goed, want na de wissel kwamen de spelers beter voor de dag. De ploeg kreeg al snel een ruggensteuntje want zeven minuten na de wissel werd Kaya in het strafschopgebied onderuit gehaald. Aanvaller Anthony van Dongen had zijn zenuwen in bedwang en schoot de bal onberispelijk in de touwen: 0-1.

Voor Hercules was deze treffer het sein opportunistisch te gaan spelen. DEM kwam onder druk te staan en met een schitterende redding wist doelman Swen Verswijveren te voorkomen dat de thuisploeg op gelijke hoogte kwam.

,,Het bleef tot het eind spannend”, constateerde Bouman, ,,Maar goed het zijn weer drie belangrijke punten, waarbij wij goede zaken hebben gedaan.”

Hercules-DEM 0-1

52. Van Dongen 0-1 (penalty).

DEM: S. Verswijveren; Van Gelderen, T. Verswijveren, Obioha, J. Verswijveren; Herraez, Klaver, Kaya (90. Trieling); Van Dongen (77. Kok), Wolters (71. Gencer), Zejli (77. Owusu-Ansah).

Meer nieuws uit Sport IJmond

Meest gelezen