Zaanstad geeft A8-A9 niet op maar gaat er juist harder in

De A8 houdt op tussen Westzaan en Assendelft.© Foto Mediahuis

Rob Swart
Zaanstad

De gemeente houdt stug vol in de pogingen om minister Mark Harbers te overtuigen dat er tussen de A8 en de A9 een nieuw stuk snelweg moet komen.

De gemeenteraad besloot donderdag alle zeilen bij te zetten. Zaanstad gaat dat samen doen met de provincie en de Vervoerregio Amsterdam. Wethouder Gerard Slegers is ook van plan andere gemeenten in de regio daarin mee te krijgen.

Harbers verklaarde eerder deze maand dat hij geen geld gaat uitgeven aan de weg en dat hij er zelfs niet over in gesprek wil. De minister ziet het als een regionale weg en dat betekent voor hem dat die dan ook door de regio betaald moet worden.

Lees ook: Verbindingsweg tussen A8 en A9 lijkt verloren zaak: minister wil er geen geld aan uitgeven

Marianne de Boer (DZ) wilde dat de raad besloot om een plan B te gaan maken. Daarbij denkt zij aan maatregelen zoals andere wegwijzers die het verkeer over een route stuurt die minder hinder veroorzaakt. Of aan een route over het gedeelte van de N246 langs het Noordzeekanaal.

Slegers en een meerderheid van de raad vinden dat een verkeerd signaal. Als Zaanstad nu aan een alternatief plan gaat werken, kan de minister dat opvatten als goedkeuring voor zijn beslissing.

Lees ook: Voor- en tegenstanders van dure snelweg A8-A9 tussen Zaandam en Heemskerk zien allebei kansen

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.