Cordonvorming in Hoorn is verwerpelijk en ondemocratisch [opinie]

Roger Tonnaer.© Foto Marcel Rob

Jongerenpanel Hoorn, Tom Versluys
Hoorn

Er is in Hoorn thans sprake van een cordon sanitaire rondom Fractie Tonnaer. De grootste partij en verkiezingswinnaar wordt uitgesloten van coalitiedeelname.

Dit cordon is tot stand gekomen onder leiding van GroenLinks, D66, VVD en EénHoorn omdat zij de gesprekshouding van Roger Tonnaer niet transparant en constructief vinden. Het lijkt op een persoonlijke hetze vanuit deze vier partijen jegens Roger Tonnaer en zijn fractie.

Het cordon sanitaire kennen wij uit bijvoorbeeld het Vlaams Gewest en gemeente Den Haag. In deze gevallen is een partij buitengesloten vanwege racistische uitlatingen of een corruptieonderzoek. In Hoorn is van niets van dit sprake, de Fractie Tonnaer wordt enkel buitengesloten vanwege de houding in twee informatieve gespreksrondes.

Politieke spelletjes

Naar mijn mening zijn deze politieke spelletjes potentieel schadelijk voor het vertrouwen in de lokale democratie. Er is al sprake van een zeer lage opkomst.

Als daarbovenop de grootste partij wordt buitengesloten van coalitiedeelname, zal het ongenoegen over de politiek verder toenemen.

Kiezers krijgen het gevoel dat hun stem geen invloed heeft, omdat de partijen achteraf toch hun eigen koers varen.

Zes wethouders

Bovendien begrijp ik niet waarom er een college met zes partijen wordt gevormd, terwijl het met minder kan. Bij het voorstel dat nu op tafel ligt krijgt Hoorn ook zes wethouders.

Een gemeente ter grootte van Hoorn heeft al genoeg aan vier wethouders, het huidige vijf is al te veel, en zes al helemaal. Dit dient louter als banenmachine voor de leden van betrokken fracties. Daarnaast kost het circa twee ton meer per jaar. Ik had meer verwacht van de onafhankelijke informateur.

Te Gast

In de rubriek Te Gast krijgen gastschrijvers de gelegenheid om hun opinie nader toe te lichten.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen