Biogascentrale Bunschoten moet binnen tweeënhalve week definitief stoppen. Dwangsom moet inname grondstoffen voorkomen

Van onze verslaggever
Bunschoten

De omstreden biogascentrale in Bunschoten moet binnen tweeënhalve week definitief de gasproductie staken. Bovendien wordt vanaf volgende week woensdag een dwangsom van 25.000 euro per dag opgelegd als de centrale nog grondstoffen aanneemt om biogas mee te maken.

Dat heeft de voorzieningenrechter woensdag bepaald. De vergunningen van het bedrijf werden in februari definitief ingetrokken, maar de centrale draaide nadien alsnog door.

De provincie Utrecht trok in 2020 al de vergunningen van de biogascentrale in, maar het bedrijf stapte naar de rechter. De Raad van State oordeelde uiteindelijk in februari dat de provincie terecht handelde, omdat in de strafrechtelijke vervolging werd aangetoond dat het bedrijf mestfraude pleegde.

Lees ook: Boeren en loonwerkers houden voor de rechter vol dat ze niets wisten van de grootschalige mestfraude biogasbedrijf Bunschoten-Spakenburg

De leidinggevenden kregen daar taakstraffen voor en tienduizenden euro’s boete. Bij het verhandelen van hun restproduct als meststof werden valse papieren gebruikt.

Het bedrijf was onlangs opnieuw naar de rechter gestapt vanwege lasten onder dwangsom die de provincie oplegde. De directie van de centrale voerde aan dat er nog uitzicht is op een nieuwe vergunning en dat de provincie daarom niet mag handhaven, maar dat wijst de rechter af.

Volgens de rechtbank is er te veel onduidelijk over het verlenen van een eventuele nieuwe vergunning en heeft het bedrijf bovendien lang genoeg de tijd gehad om wijzigingen door te voeren.

In eerste instantie zou er vanaf woensdag al een dwangsom worden opgelegd als de biogascentrale grondstoffen zou blijven aanvoeren, maar dat is door de rechter met een week uitgesteld. „Zo krijgt de biogascentrale nog tijd om bijvoorbeeld alles te regelen met leveranciers.”

Lees ook: Grootscheepse fraude met visafval: zes jaar na anonieme tip start mega-strafzaak tegen biogascentrale Bunschoten

Lees ook: Biogascentrale Bunschoten moet dicht en krijgt van de rechter zes weken om te stoppen. Provincie heeft vergunningen terecht geweigerd en ingetrokken

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen