Ook vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen op passagiersschip in Haarlem. Op 15 mei meert ’opvangschip’ Princess Sophie aan

Opvangboten aan de Spaarndamseweg.© Archieffoto United Photos

Mireille Sneekes
Haarlem

Om vluchtelingen uit Oekraïne te huisvesten, zet de gemeente Haarlem opnieuw een passagiersschip in. Aan de Spaarndamseweg, ter hoogte van de Floresstraat, zal op het schip Princess Sophie vanaf 15 mei plek zijn voor 155 vluchtelingen.

Op het schip zijn basisvoorzieningen die het mogelijk maken dat de vluchtelingen er eventueel langere tijd kunnen blijven. Daarvoor heeft het schip volgens burgemeester Wienen stroomvoorziening en water nodig. „Op dit moment is alleen de steiger aan de Spaarndamseweg beschikbaar met deze faciliteiten”, reageert hij.

Dat is een verrassende plek, want per 1 april moesten schepen waar vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan op wonen, naar de overkant van de kade worden verplaatst. De aanmeerplek was nodig voor riviercruiseschepen. De verklaring van de gemeente is dat er dit jaar minder cruiseschepen komen. Daardoor kan de steiger gebruikt worden, en meert ’opvangschip’ Princess Sophie binnenkort aan.

Ondanks de plek zoekt de gemeente door naar andere locaties. Op het oog heeft zij het Sonnebornterrein; een toekomstig bouwterrein dat tegenover de steiger aan de Spaarndamseweg ligt. Daar moet een tijdelijk gebouw komen dat 64 vluchtelingen kan huisvesten. Eerder werd de plek al gebruikt als GGD-priklocatie.

Lees ook: Opvang van statushouders op boten in Spaarne verlengd. ’Onze verantwoordelijkheid mag niet alleen uitgaan naar nieuwe vluchtelingen uit Oekraïne’

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen