Oude Emmaschool in Bussum krijgt tijdelijk nieuwe onderwijsfunctie: De Globe start half mei met taalles aan gevluchte kinderen uit Oekraïne

De voormalige Emmaschool aan de Fortlaan wordt tijdelijk weer in gebruik genomen.© Archieffoto Studio Kastermans

Joyce Huibers
Bussum

In de voormalige Emmaschool aan de Fortlaan in Bussum wordt vanaf half mei taalonderwijs gegeven aan vluchtelingenkinderen uit de Oekraïne. De gemeente Gooise Meren heeft dat vorige week besloten.

Het onderwijs aan de deze kinderen tussen de 4 en 12 jaar wordt in Gooise Meren verzorgd door taalschool de Globe. Deze school valt onder de stichting Proceon Scholengroep. Het onderwijs spitst zich toe op het leren van de Nederlandse taal en het leren kennen van de Nederlandse cultuur.

Daarnaast is er veel aandacht voor de ervaringen van de kinderen en is er begeleiding voor traumaverwerking. Er wordt gewerkt in kleine groepen van ongeveer vijftien leerlingen. De leerlingen stromen na een tot twee jaar taalonderwijs door naar een reguliere school.

Toestroom

De Globe is reeds gestart in enkele leegstaande lokalen aan de Amersfoortsestraatweg in Naarden. Deze ruimte is inmiddels vol. Binnen enkele weken worden in Gooise Meren grotere opvanglocaties geopend, waaronder de Kolonel Palmkazerne op Crailo. De gemeente verwacht nog een flinke toestroom van leerlingen.

Een grotere locatie voor het basisonderwijs is noodzakelijk. De voormalige Emmaschool is qua gebouw en gebruik hiervoor geschikt. Daarom is besloten dit gebouw in te zetten als tijdelijke locatie voor de Globe.

Het is op dit moment de verwachting dat de Globe half mei in de voormalige Emmaschool start. Gelijktijdig zullen ook herstelwerkzaamheden plaatsvinden in het gebouw, zoals schilderwerk. Hoe lang de vluchtelingen blijven is nu nog onduidelijk, maar het gebruik door de Globe zal voor maximaal twee jaar zijn. Dan wordt het pand gesloopt.

De voormalige Emmaschoollocaties (ook nog een aan de Slochterenlaan) worden namelijk herontwikkeld en er is afgesproken dat de herontwikkeling niet in gevaar mag komen door deze tijdelijke nieuwe functie van het gebouw.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen