Wonen aan de Baccarastraat of de Red Naomistraat

Impressie van de Rozenbuurt met rechts het kerkje van Zwaag

Impressie van de Rozenbuurt met rechts het kerkje van Zwaag© Beeld: VOF Rozenbuurt.

1 / 2
Eric Molenaar
Zwaag

De straten in de nieuwe wijk Rozenbuurt in Zwaag worden genoemd naar rozensoorten die de hier ooit gevestigde kwekerij Balk teelde.

Zwaag kent straks een Baccarastraat, Soniastraat, Red Naomistraat, Motreastraat, Prestostraat, Madelonstraat, Milvastraat, Ilonastraat, Avalanchestraat en een Biancastraat.

De aanbeveling van de Adviescommissie Naamgeving Openbare Ruimte, waarbij de gemeente de straatnaamgeving heeft belegd, is door het college van B en W overgenomen. Alleen wethouder Simon Broersma had een andere mening. Volgens zijn partij, Fractie Tonnaer, is het een gemist kans dat dit besluit is genomen.

Bestuurders

Fractie Tonnaer had erop gerekend dat de straten in de Rozenbuurt zouden worden vernoemd naar voormalige bestuurders uit de zelfstandige gemeente Zwaag, overeenkomstig een motie die de gemeenteraad in november 2016 aannam over het vernoemen van straten en pleinen naar personen uit het oorlogsverleden, de sport, het politiek lokaal bestuur en kunst & cultuur.

In Bangert en Oosterpolder en in Holenkwartier is het wel gelukt een aantal straten te vernoemen naar mensen die lokaal van belang waren. In Zwaag dus niet.

Volgens fractievoorzitter Roger Tonnaer werd een eerder advies van de commissie niet overgenomen, omdat het college vond dat er ook vrouwelijke bestuurders vernoemd moesten worden. ,,Maar dat was in dorpen nu eenmaal niet zo, dat vrouwen bestuursfuncties bekleedden.’’

Lees ook: Kruistocht tegen noodweg langs kerkje Zwaag: ’Het is een monument, blijf daar gewoon met je tengels van af’

Lees ook: ’Rozenbuurt klinkt klein, het is een heel dorp dat we bij Zwaag gaan bouwen’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen