De Van Rossems komen: hopelijk laten ze iets heel van Zaandam | column

Ariane Blees

Beetje enge titel nu er in Oost-Europa gevochten wordt, maar ik bedoel gelukkig een vredig bezoek. Nu ja, vredige woorden zullen een curiositeit zijn tijdens hun rondwandeling, want ik heb het over een moppertrio van de bovenste plank. Namelijk de Van Rossems.

De drie lijken voortdurend met elkaar in oorlog en zien veel stadsontwikkelingen door een sombere bril. Zonder gekibbel is een conversatie tussen hen onmogelijk en als ze ook maar één bouwwerk geheel zonder klachten beoordelen, eet ik voor u mijn pet op. Zaterdagavond gaan we het allemaal zien op NPO2.

Middels de media weet ik dat ze onder meer de Bullekerk, het Hembrugterrein, de Verkadefabriek en het Czaar Peterhuisje betreden. Over de oorlog zullen ze niet reppen, want de opnames waren al een jaar geleden. Ik ga kijken zaterdag, ben heel benieuwd. Smaken verschillen en hun oordeel hoeft het mijne niet te zijn, maar we hebben het hier wel over deskundige historici, dus met verstand van zaken.

Ik hoop dan ook oprecht dat ze in elk geval iets goeds over onze stad te vertellen hebben. Iets bevorderlijks. Want de drie zijn soms gewoon irritant eerlijk over wat ze aanschouwen en dat ligt voor ons deze keer natuurlijk gevoeliger. Ik herinner mij een aflevering waarin Sis een lang betoog hield over een schilderij waarop Maarten al geeuwend reageerde met: ,,Ik kijk toch liever naar die hijskraan buiten.’’ Ik gierde het toen uit van het lachen, maar ze stonden dan ook niet voor een Monet.

Deze zou nu zomaar wel onderwerp van gesprek kunnen worden. En dan het Hembrugterrein, gaan ze niet zwartgallig doen? En grommen over ons centrum? Best spannend want heel Nederland kijkt mee. De uitzending kan lekker wat emmers toeristen naar ons toe trekken, maar dan moeten de drie wel met een paar enthousiaste verhalen komen. En daar zit ’m de kneep. Een enthousiaste Van Rossem, dat een contradictie van heb ik jou daar. Zou er één positivo in die familie bestaan? Eigenlijk best een gewaagd project, die lui hier naartoe halen. Misschien dat mijn pet het wel overleeft.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.