Politietruck toert door Noord-Holland Noord met geurkaarten om drugslabs te herkennen

De politietruck die onder meer Heerhugowaard aandoet.

De politietruck die onder meer Heerhugowaard aandoet.© Foto politie

Martijn Gijsbertsen
Heerhugowaard

Weten aan welke lucht je een drugslab kunt herkennen? Of de politie helpen met haar onderzoek naar Snapchat?

Het kan vrijdag 22 april tussen 15 en 21 uur op het Coolplein in Heerhugowaard. Daar parkeert de politie haar ’Mobiel Media Lab’: een truck waarin zij bezoekers kan ontvangen om mee in gesprek te gaan.

„We zetten dit voertuig in om laagdrempelig in contact te komen met bewoners uit de omgeving”, stelt politiewoordvoerder Erwin Sintenie. „Wijkagenten en boa’s van de gemeenten (buitengewone opsporingsambtenaren oftewel handhavers, red.) zijn hierbij aanwezig.” Gasten kunnen alles wat zij willen bespreken.

Medewerkers van Noord-Holland Samen Veilig, het samenwerkingsverband tussen politie, Openbaar Ministerie en 32 gemeenten, nemen geurkaarten mee en geeft voorlichting over andere herkenningssignalen voor drugslabs.

„Het onderzoek naar Snapchat is om te bekijken in hoeverre dat ook een manier kan zijn om het contact met de politie vereenvoudigen te vereenvoudigen”, vertelt Sintenie.

Onopgeloste zaken

In de politievrachtwagen wordt geen specifieke aandacht gevraagd voor lopende onderzoeken of het werven van personeel. Al zijn tips over onopgeloste zaken en belangstellenden voor een baan evengoed welkom.

Het ’Mobiel Media Lab’ komt op dinsdag 19 april ook in Winkel (15-20 uur, Trambaan), woensdag 20 april in Obdam (15-20 uur, Burgemeester De Nijsplein) en donderdag 21 april in Ursem (15-20 uur, Ruijterstraat). Alleen in Ursem zijn de geurkaarten mee.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.