Hotelschip in Oudeschild biedt plek aan 130 familieleden van in Nederland werkende Oekraïners

Boven het hotelschip wappert de Texelse en Oekraïense vlag.© Foto Anja Roubos/Textiz

Anja Roubos
Oudeschild

Het ziet ernaar uit dat een groep van 130 Oekraïense vluchtelingen die door in Nederland werkende familieleden naar ons land zijn gehaald, zijn intrek zal nemen op het hotelschip in Oudeschild.

Deze week is weer een groepje naar Texel gekomen, waarmee het schip nu in totaal vijftig bewoners heeft. De gemeente verwacht komende dinsdag en woensdag meer vluchtelingen van dezelfde groep van 130. ,,Onder voorbehoud, want we moeten het maar afwachten, hebben we gemerkt’’, dekt de woordvoerder zich alvast in.

Het gaat om de families van Oekraïense mannen die in de omgeving van Amsterdam werken en zelf het initiatief hebben genomen om hun gezin naar Nederland te halen.

Texelse scholen

Het Russische schip, hier nog in dok, vertrok donderdagavond naar Marokko.© Archieffoto Anja Roubos/Textiz

De inschrijving op Texel is volgens de gemeentewoordvoerder vlot verlopen en de basisschoolleerlingen die vorige week vrijdag zijn gearriveerd, zijn deze week al naar basisschool De Bruinvis in Oudeschild geweest. Het aantal basisschoolleerlingen in deze groep wordt op 15 tot 20 geschat.

Hoogstwaarschijnlijk is ook het aantal Oekraïense middelbareschoolleerlingen groot genoeg om hen les te kunnen geven op Texel, zodat zij voor onderwijs niet naar Den Helder hoeven. Tot nu toe is de inschatting dat het om 10 tot 15 scholieren gaat die les zullen krijgen op OSG De Hogeberg in Den Burg.

Naar Marokko

Sinds donderdagavond hoeven de Oekraïners vanaf het hotelschip niet meer uit te kijken op de onder Russische vlag varende sleepboot die voor onderhoud in dok lag. De Duke II is vertrokken met als bestemming Tanger in Marokko. De Europese Unie heeft bekendgemaakt dat vanaf zaterdag 16 april alle onder Russische vlag varende schepen geweerd worden uit de Europese havens.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.