José van Waveren uit IJmuiden, winnares van een Belgische taalprijs, treedt in dorpshuis De Zwaan in Uitgeest op met eigen chansons

Tijdens het OSF in 2019 won José van Waveren de internetprijs.

Tijdens het OSF in 2019 won José van Waveren de internetprijs.© Foto Willemijn Ploem

Ton de Lange
Uitgeest

Chansonnière José van Waveren (65) is een regionale bekendheid die op 23 april optreedt tijdens het Open Podium in dorpshuis De Zwaan in Uitgeest. De IJmuidense won vorige maand een prijs welke de Belgische overheid geeft aan artiesten die de Franse taal bevorderen.

Ze won deze ’Prix Wallonie-Bruxelles’ in het uitverkochte Diligentia in Den Haag. Daar stond José met haar vaste pianist Sjoerd Brouwer in de finale van het jaarlijkse ’Concours de la Chanson’, georganiseerd door Alliance Française.

Het was extra waardevol, omdat ze de tekst en muziek schreef van het prijswinnende lied: ’Portrait d’un mariage’, ofwel portret van een huwelijk, gebaseerd op eigen ervaring. ,,Over een ingewikkeld huwelijk waarin twee mensen erg van elkaar houden, maar elkaar tegelijkertijd niet kunnen bereiken”, vertelde ze in deze krant.

(Tekst gaat door onder de foto)

2019, José van Waveren in de finale van Ouderen Songfestival.

2019, José van Waveren in de finale van Ouderen Songfestival.© Foto Willemijn Ploem

José is vanaf september tevens te zien in het jaarlijkse Ouderen Songfestival (OSF) en treedt de komende maanden op tijdens de Tour de Chant. Dit is een tournee die geselecteerde OSF-finalisten in de zomer voert langs ontmoetingscentra voor ouderen en buurtbewoners, samen met pianist Kees van Zantwijk. De start is op 25 april tijdens de Aprilfeesten op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Daar is José een van de vier optredende finalisten. Twee dagen eerder, in Uitgeest, wisselt ze eigen chansons af met andermans werk.

2021, José van Waveren in de OSF-finale.

2021, José van Waveren in de OSF-finale.© Foto Willemijn Ploem

Muziekacts

Naast José van Waveren zijn er tijdens het gratis toegankelijke Open Podium in De Zwaan nog vijf andere muziekacts: gitaar- en zangduo Elisa de Haas en Ton Hemmen, instrumentaal gitaarduo Piet Visser en Wout Folmer, duo Renske & Dick (zang, piano, gitaar) en singer/songwriters Martin Peperkamp en Emiel Aarts. De avond begint om 20.30 uur.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen