Wim Groeneweg formateur in Koggenland. Ook coalitievorming Opmeer komt op stoom

De partijen bijeen in de kantine van Opmeer, kort na de verkiezingsuitslag.© Foto Mediahuis

Wim Groeneweg.© Foto Mediahuis

De partijleiders in Koggenland proosten op de goede afloop van de verkiezingen.© Foto Mediahuis

1 / 3
Coen van de Luytgaarden
De Goorn

Voormalig waarnemend burgemeester van Opmeer, Wim Groeneweg is aangesteld als formateur in de gemeente Koggenland.

Groeneweg gaat zich bezighouden met het opstellen van een coalitieakkoord. De VVD en Gemeentebelangen Koggenland (GBK) hebben hierin het initiatief genomen.

Lees ook: Gemeentebelangen wint fors in Koggenland

Partijleider Marian van Kampen van GBK is blij met de komst van Groeneweg. ,,Hij gaat dit proces begeleiden. De overeenkomst die we sluiten, is van groot belang voor onze inwoners. Er staan belangrijke ondewerpen op de agenda die ons allemaal aangaan. Ik denk hierbij aan verkeersveiligheid, zorg, duurzaamheid en woningbouw.’’

Lees ook: Politiek Koggenland wacht op witte rook. Winnaars VVD en GBK koersen op coalitie aan. Aanschuivende partij in nevelen gehuld

Grote uitdagingen

Volgens VVD-wethouder Rosalien van Dolder wil de gemeente Koggenland een signaal afgeven met de aanstelling van Groenweg. ,,Het is voor het eerst in Koggenland dat er een formateur wordt benoemd. Hiermee onderstrepen we onze ambities en het belang van een gedegen visie op de grote uitdagingen waarvoor we staan.’’

Zowel VVD als GBK hebben bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen winst geboekt. Met respectievelijk zes en vijf zetels vormen zij een nipte meerderheid en de kans is groot dat zij er alsnog een kleinere fractie (D66 of PvdA/GroenLinks) bij betrekken.

De afgelopen raadsperiode vormde de VVD een coalitie met het CDA en Welzijn Koggenland (WK). Echter die laatste fractie heeft zich opgesplitst in bestaande partijen. Dat verklaart mede de grote verkiezingsoverwinning van GBK die tot dusver tot de oppositiebanken was veroordeeld. Opvallend is de afwezigheid van het CDA bij de formatie.

Opmeer

Hoe anders verloopt de formatie in Opmeer. Daar neemt het CDA als grootste partij juist het initiatief bij de formatie.

Lees ook: Eerste coalitie West-Friesland een feit. CDA, VVD en PvdA/GroenLinks akkoord in Opmeer. Lokale partijen vallen buiten de boot.

VVD en PvdA/GroenLinks zijn aangeschoven en alles wijst erop dat zij de wethoudersposten zullen verdelen. Achter de schermen worden ’poppetjes’ ingevuld. Grote afwezige hier is de fractie Gemeentebelangen die zich de afgelopen jaren onderscheidde door ’goed werk te leveren’, zoals partijleider René Pelt zei.

Zowel in Koggenland als Opmeer wacht de burger op witte rook.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.