Zinderende finales van het Velsense schoolvoetbal. Het publiek staat op de banken: ’De mensen in de buurt van mijn vader zijn nu vast een beetje doof’

Pleiaden wint de finale van Het Kompas, alle reden om te juichen.

Pleiaden wint de finale van Het Kompas, alle reden om te juichen.© foto United Photos/Toussaint Kluiters

Susanne Moerkerk
Velsen-Zuid

Acht schoolteams namen het donderdagavond tegen elkaar op tijdens de finales van het Velsense schoolvoetbaltoernooi op het veld van Telstar. De prijs, naast een grote beker, is de regiofinale op 18 mei.

Op de tribunes van het Bukostadion is het druk. Er wordt gelachen en gezongen en vooral veel gejuicht. Vooral de toeschouwers bij de meisjesfinale groepen 5 en 6, de Bosbeek tegen de Beekvliet, hebben veel te doen. Veel kansen over en weer en ook veel goals. Het publiek kan bijna blijven staan om alle pogingen met de ohhh’s, oeeeehhh’s en ahhhh’s bij te houden.

(Tekst gaat door onder de foto)

Anna schiet, de Bosbeek is net te laat. Goal.

Anna schiet, de Bosbeek is net te laat. Goal.

„Ze hebben speciaal getraind”, vertellen Judith en Cord. „Yeaahhh 4-1” juicht Judith. „Twee ouders hebben zich er vol overgave op gestort”, gaat ze twee tellen later verder. Hun dochter Juliette speelt mee, ze zijn supertrots, melden ze terwijl de Beekvliet de 4-2 maakt. Langs de boarding staan Frank en Marieke, hun dochter Anna is aanvoerder bij de Bosbeek en heeft al flink wat goals achter haar naam gezet.

„Ze zit ook op voetbal” vertelt vader Frank. „Wat een sfeer hier hè. Ze vond het zo prachtig, het idee al dat ze door dé deuren hét veld van Telstar op mocht.” De Beekvliet uit Velserbroek komt dichterbij 4-3. „Tijd om tijd te gaan rekken”, grapt hij. „Dit is echt waanzinnig”, vult zijn vrouw aan. „Ik ben echt een meisjesmama, ik ben ballet. En dan heb ik twee voetbalmeiden. Ik ben zo trots”, zegt ze terwijl haar dochter nog een bal in de touwen schiet.

Spannend

De teams houden de wedstrijd lang spannend. Goal na goal wordt gevierd, de strijd gaat gelijk op. De Bosbeek uit Santpoort-Noord trekt aan het langste eind, 7-6. Juichend rennen de meiden over het veld. „We gaan Europa in”, wordt even later gezongen als het team bijkomt in de kantine. Aanvoerder Anna wil even kwijt dat dit ’een geweldig team is’. „Op school hebben we veel getraind, tijdens de pauzes. ” „We hadden al eerder tegen de Beekvliet gespeeld, toen wonnen we met 4-2”, zegt Lore.

Dit kon de Bosbeek dus wel winnen, is de conclusie. „Het was wel spannend”, meent Roos, die tijdens de wedstrijd naar ten val kwam en buiten de lijnen moest gaan zitten om bij te komen. Geen grote blessure, dus de regiofinale op 18 mei komt niet in gevaar. „We moeten wel meer druk zetten”, gaat aanvoerder Anna verder. „Dat gaan we echt veranderen voor de achttiende.” Dat de tribunes zo vol zaten, dat vonden ze prachtig. „Maar ook wel een beetje afleidend”, zegt Lore eerlijk. „Mijn vader floot steeds”, zegt Britt lachend, maar ook een beetje geërgerd. „De mensen in zijn buurt zijn nu vast een beetje doof.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Wethouder Jeroen Verwoort deelt de beker uit, de Bosbeek won de finale van de Beekvliet.

Wethouder Jeroen Verwoort deelt de beker uit, de Bosbeek won de finale van de Beekvliet.© foto United Photos/Toussaint Kluiters

Op het andere veld spelen de jongens uit groep 5/6. De Pleiaden tegen Het Kompas, beide uit IJmuiden. Langs het veld staan Noud, Brett, Kian en Milan met een horde vriendjes. Ze hebben een zelfgemaakt bord mee: ’Pleiaden kampioen’ en ’hup’ staat erop. „Dat hebben we thuis vanmiddag geknutseld”, vertelt Brett wijs.

Milan is een beetje in tweestrijd deze wedstrijd: „Mijn beste vriend speelt bij het Kompas.” Altijd iets te juichen zou je denken, maar de wedstrijd is lang in evenwicht. Tot na de rust blijft het 0-0. Maar dan ineens heeft de Pleiaden een opening en scoort. In korte tijd vliegen de ballen bij de keeper om de oren. Achter elkaar schiet de Pleiaden op doel. De wedstrijd eindigt in 5-0.

Gescout

De spelers van Het Kompas balen enorm, de teleurstelling is bij de prijsuitreiking van de gezichten te lezen. Topspelers Mees en Kick zijn ondanks het verlies trots op hun team. Er is goed samengewerkt. „We zijn ook gescout door AZ, maar dat was niet vanavond.” Geen winst in de finale, maar wel op persoonlijk vlak dus. De jongens herpakken zich en rennen naar het publiek, daar bouwen ze toch een klein feestje.

Keeper Dex (10) van de Pleiaden had ondanks de winst nog een zware wedstrijd, veel reddingen moest hij verrichten om de nul te houden. Zo natuurlijk als hij overkomt in het doel, is het niet voor hem. Als speler bij SVIJ heeft hij een heel andere taak: „Eigenlijk ben ik spits. Ik voetbal al sinds mijn vierde.” Dat zijn team heeft gewonnen vindt hij: „Leuk.” Dan voegt ook hij zich bij zijn teamleden, die als ware zij het Nederlands elftal hand in hand voor de tribune het publiek bedanken.

(Tekst gaat door onder de foto)

Pleiaden wint van Kompas, keeper Dex (blauw) is zeer tevreden over zijn team.

Pleiaden wint van Kompas, keeper Dex (blauw) is zeer tevreden over zijn team.© foto United Photos/Toussaint Kluiters

Na de eerste ronde, maken de teams van groep 7/8 zich op voor hun finales. De Franciscusschool uit IJmuiden speelt op allebei de velden, zowel de jongens als de meisjes maken kans op die eerste plek. De jongens spelen tegen de Pleiadenschool. Normaal spelen beide teams in het geel, maar uit voorzorg is de Pleiaden in het rood gekomen. Nu zal er geen verwarring zijn op het veld.

De meiden spelen tegen de Parnassiaschool uit Santpoort-Noord. Als de teams zich na de warming-up klaarmaken om het veld te betreden, laat de Pleiadenschool op zich wachten. Die willen eerst rustig de warming-up afronden. Langs de kant wordt gelachen. Speelt de Pleiaden vertragingstactieken uit om de tegenstander uit de concentratie te halen? Niet lang daarna stellen de teams zich op. De scheids fluit en ook deze finales gaan van start. Dat er wat publiek is vertrokken na de eerste ronde is niet te merken. Het juichen is groots. Het publiek staat op de banken.

Hoewel de Franciscusschool twee teams in de finale heeft, weten ze allebei niet te winnen. De jongens doen erg hun best, maar de bal wil er gewoon niet in. De lat en vaak in de buurt, maar hun tegenstanders van de Pleiaden weet elkaar net makkelijker te vinden. De wedstrijd eindigt 4-0. Ook de meiden in het geel verliezen, met 5-2. De Parnassia is te sterk. Na de finales vliegen vanaf de tribune de wc-rollen door de lucht, confettikanonnen worden geleegd en meegesmokkelde fakkels aangestoken. Dat laat de organisatie niet gebeuren, pas na het opruimen mogen de teams vertrekken.

Langs de kant wordt flink aangemoedigd.

Langs de kant wordt flink aangemoedigd.© foto United Photos/Toussaint Kluiters

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen