Herdenkingspaal in Slootdorp voor zes omgekomen geallieerde bemanningsleden. Toestel was op weg voor een bombardement op staalfabrieken van Krupp

In september 2020 werd in Kolhorn een herdenkingspaal geplaatst. Na afloop verplaatste het gezelschap zich naar de begraafplaats in Kolhorn waar het graf van de omgekomen vliegeniers werd bezocht.© Archieffoto Marc Moussault

De onthulling van een herdenkingspaal in Kolhorn in 2020.© Archieffoto Marc Moussault

1 / 2
Winnie van Galen
Slootdorp

Op 26 juli 1943 even na middernacht stortte aan de Dolfijnweg 9 in Slootdorp een Engelse viermotorige Halifax bommenwerper neer. Zes van zeven bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Ter nagedachtenis aan hen wordt er zaterdag 16 april een herdenkingspaal op de plek van de crash onthuld.

De volgeladen bommenwerper was met zeven bemanningsleden op weg naar Essen in Duitsland voor een bombardement op de staalfabrieken van Krupp. Daar werden onder meer kanonnen en tanks geproduceerd. Tijdens de vlucht werd de Halifax op ongeveer zesduizend meter hoogte neergeschoten door een Duitse nachtjager.

De brandende bommenwerper ontplofte in de lucht en de brokstukken kwamen verspreid over een groot gebied naar beneden op de Dolfijnweg. Alleen de staartschutter Jock Loudoun overleefde de crash. De anderen werden dezelfde dag begraven op het kerkhof in Middenmeer, aldus Mark Hakvoort van de Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon.

Lees ook: Herdenkingspalen bij plekken van gecrashte vliegtuigen: ’Zij gaven in de oorlog hun leven voor onze vrijheid’

Wieringermeer

Op het grondgebied van Hollands Kroon zijn gedurende de Tweede Wereldoorlog 41 geallieerde toestellen gecrasht. Op al deze plekken komt een herdenkingspaal te staan. Alleen al in de Wieringermeer kwamen meer dan 21 vliegtuigen neer waarbij minimaal 35 vliegeniers zijn omgekomen, aldus Hakvoort.

Bij de ceremonie zijn zaterdag onder meer vertegenwoordigers van de ambassade van Engeland en Nieuw Zeeland en de gemeente Hollands Kroon aanwezig. De herdenkingspaal komt te staan naast de oprit van de familie Juurlink aan de Dolfijnweg 9 in Slootdorp. Na de onthulling gaat het gezelschap naar de begraafplaats in Middenmeer voor een kranslegging en het blazen van de Last Post.

Kaartje van Hollands Kroon met ruim twintig crashes. In de oorlog kwamen meer dan veertig toestellen neer in deze gemeente.© afbeelding Jan Nieuwenhuis, Texel

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.