Niet alleen woningen, maar ook een transformatorhuisje erbij op de gemeentelijke monumentenlijst Hollands Kroon

Een voormalige burgemeesterswoning in Nieuwe Niedorp.© Foto Marc Moussault

Winnie van Galen
Anna Paulowna

Een voormalige burgemeesterswoning in Nieuwe Niedorp, een transformatorhuisje, een boerderij in Westerland. Het zijn enkele voorbeelden van de acht panden/gebouwen die Hollands Kroon aan de gemeentelijke monumentenlijst heeft toegevoegd.

Het betreft Vatropperweg 13 in Den Oever (boerderij), Hoofdstraat 33 in Hippolytushoef (winkel/woonhuis), Dorpsstraat 73 in Nieuwe Niedorp (transformatorhuisje), Dorpsstraat 125 in Nieuwe Niedorp (voormalige burgemeesterswoning), Dorpsstraat 265 t/m 279 in Nieuwe Niedorp (voormalig wees- en armenhuis), Varkensgrasweg 3 in Westerland (boerderij), Noord Zijperweg 33 in Wieringerwaard (voormalige burgemeesterswoning) en Dorpsstraat 83 in Winkel, een gewezen dokterspraktijk met woning. De eigenaren van deze panden zijn met de plaatsing akkoord gegaan, aldus het college van B en W.

Schildje

Het voormalige wees- en armenhuis in Nieuwe Niedorp.© Foto Marc Moussault

In opdracht van de gemeenteraad is Hollands Kroon in 2019 begonnen met een inventarisatie van panden die in aanmerking komen voor een plek op de gemeentelijk monumentenlijst. Dit leidde in 2020 tot de plaatsing van vier panden op deze lijst. De eigenaren in kwestie kregen een monumentenschildje op de gevel. Vorig jaar liep het aantal panden op de lijst op naar vijftien. Historische panden komen alleen op de genoemde lijst als de eigenaar hiermee instemt. Op de link https://www.hollandskroon.nl/inwoners/erfgoed/monumenten is een overzicht te vinden van de panden die op genoemde lijst staan. Dat zijn er nu 23 waarvan het gros in Winkel en Nieuwe Niedorp is te vinden.

Volgens wethouder Theo Meskers ontstaat hiermee ’een mooi beeld van de historische ontwikkeling van gebouwen in Hollands Kroon’.

Het transformatorhuisje.© Foto Hollands Kroon

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.