Tweede groep Oekraïense vluchtelingen gearriveerd op hotelschip in Oudeschild

Boven het hotelschip wapperen de Texelse en de Oekraïense vlag.© Foto Anja Roubos/Textiz

Anja Roubos
Oudeschild

Afgelopen vrijdag is een groep van 25 Oekraïense vluchtelingen aangekomen op het hotelschip in de haven van Oudeschild.

Dat bevestigde de gemeente Texel maandag naar aanleiding van vragen van deze krant. Het gaat in dit geval uitsluitend om vrouwen en kinderen. Het is de tweede groep die hier onderdak vindt. Maandag 4 april namen al acht Oekraïners hun intrek op het schip, zodat het totale aantal nu op 32 staat.

Op 4 april kwamen er minder dan de verwachte dertig personen, omdat de gemeente het toch niet handig vond om huisdieren op de slaapkamers toe te laten. Ook vonden twee gezinnen via eigen contacten andere huisvesting. Later die dag moest een groep van honderd mensen geweigerd worden omdat dat aantal te groot was om in één keer te ontvangen.

Twee uur van tevoren

De gemeente krijgt tot maximaal twee uur van tevoren te horen dat er een bus met vluchtelingen naar het eiland komt. In totaal is er op het hotelschip plaats voor 220 mensen.

Overigens hadden de Oekraïense vluchtelingen aan boord maandag 11 april nog steeds uitzicht op het onder Russische vlag varende schip Duke II in het scheepsdok van Damen in Oudeschild.

Lees ook: De Oekraïners op het hotelschip in Oudeschild hebben uitzicht op een onder Russische vlag varend schip

Lees ook: Maandag zijn minder Oekraïners naar Texel gekomen dan verwacht. ’Huisdieren zijn niet handig op een slaapkamer’

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.