Voor een marathonlopende Arjen Robben kun je alleen maar respect hebben | column

Oud-voetballer Arjen Robben (midden) komt over de finish van de marathon van Rotterdam samen met oud-schaatser Erben Wennemars.© Foto ANP/Koen van Weel

Annemiek Jansen
Rotterdam

Hij kon misschien wel goed voetballen, maar Arjen Robben liep altijd te miepen. Ik vond hem een beetje een slapjanus. Altijd maar liggen. Nou heb ik al snel met voetballers dat ik ze vind zeuren, maar Arjen Robben had het wel vaak. Hij kon niet echt op mijn sympathie rekenen.

Tot zondagmiddag, toen hij over de finish kwam van de marathon van Rotterdam. Als je 42 kilometer weet hard te lopen, dan ben je geen slapjanus. Daar kan ik alleen maar bewondering voor hebben. Ik loop ook graag hard, maar ik kom niet eens tot de helft van zijn 42 kilometer.

En het is ook niet zo dat hij fluitend die marathon heeft volbracht, zag ik in een NOS Sport-filmpje op Twitter. Nadat hij over de finish was gekomen, zei hij - nog nahijgend - dat hij het niet echt leuk had gevonden. ,,Ik heb het gehaald, daar is alles mee gezegd.’’

In het filmpje zie je hoe voormalig topschaatser Erben Wennemars die samen met Robben de marathon liep, hem, samen met het publiek, richting de finish schreeuwt. Je ziet hoe zwaar de afstand hem valt, hoe diep hij gaat en dat hij onderweg soms echt heeft moeten vechten om verder te gaan.

Ik weet hoe het voelt als je een hardloopwedstrijd doet en het nog ver is naar de finish. Twee weken geleden liep ik de twaalf kilometer van de Zandvoort Circuit Run, terwijl ik nog herstellend was van het coronavirus. Ik ging ook diep en was ook erg blij met het publiek dat je langs het parkoers toejuicht en richting de finish schreeuwt.

En dan was de martelgang van Robben qua afstand nog eens ruim drie keer zo lang. Daar kun je alleen maar respect voor hebben. Dat heb ik trouwens voor alle 18.000 deelnemers en misschien nog wel met meest voor Jacco Prins die laatste werd. Zijn martelgang duurde bijna zes uur. Als ik het korter zou kunnen, dan wil ik Rotterdam ook nog wel eens lopen. Eerder niet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen