De wieken van molen Noorder M in Sint Maartensvlotbrug en molen Het Noorden in Oosterend draaien zaterdag als een malle. Recordpoging geslaagd

© jjfoto.nl

© jjfoto.nl

© jjfoto.nl

© jjfoto.nl

1 / 4
Marja van Spaandonk
Oosterend

Vele molens in de Noordkop doen zaterdag mee aan de recorpoging van het Gilde van Vrijwillige Molenaars om tussen 11 en 12 uur alle draaivaardige molens van Nederland te laten draaien. Dat de molen Het Noorden in Oosterend en Noorder M in Sint Maartensvlotbrug draaivaardig zijn, daar hoeft niemand aan te twijfelen.

De wieken van de molen van het Noorden op Texel trotseerden zaterdag de regen en wind.

De wieken van de molen van het Noorden op Texel trotseerden zaterdag de regen en wind.© Evalien Weterings

Evenals alle andere molens in de Noordkop en de rest van Nederland. De recordpoging is dan ook meer dan geslaagd. Er draaien zaterdag in Nederland gelijktijdig 809 wind- en watermolens. Buitenlandse molenaars ondersteunen de realisatie van dit record breed. In diverse landen draaien de molens ook.

Lees ook: Ook Larense korenmolen en poldermolen De Onrust laten hun wieken draaien tijdens landelijke recordpoging: ’Een molenaar moet geen hoogtevrees hebben’

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars bestaat dit jaar een halve eeuw en heeft 2022 uitgeroepen tot Jaar van de Molenaar. De recordpoging is een van de activiteiten om meer aandacht te krijgen voor het ambacht van molenaar. Nederland telt zo’n 1500 vrijwillige molenaars. De meeste vrijwilligers zijn maar een dag per week in touw en het verloop onder de molenaars is groot. Veel molens werken daardoor niet wekelijks. Vandaar dat het GVM op zoek is naar nieuwe leden.

Lees ook: Ruim 800 molens draaien gelijktijdig voor jubileum Gilde van Vrijwillige Molenaars

Lees ook: Molenaar is geen uitstervend beroep. De 12-jarige Marley bijvoorbeeld is gek op molen De Onderneming

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.