Podcast over de sixties: een sleutelstraat in Castricum. Wie zin had in seks zette een vlaggetje klaar

© Archieffoto ANP

Annemiek Jansen
IJmond

De sixties roepen nog altijd de sfeer op van vrijheid en verandering. In de podcast ’De roerige jaren 60 in de IJmond’ kijken bewoners van de regio terug op die bijzondere tijd.

Bedenkster en (mede-)maakster van de podcast is historica Pauline van Vliet. Samen met haar collega’s van de Stichting Kist en met behulp van deze krant bracht zij oudere IJmonders bijeen tijdens vertelbijeenkomsten en nodigde hen uit om hun verhalen vast te leggen in de podcast. Al eerder vertelden streekgenoten over de verschillende onderwerpen in deze krant, zoals vrouwenemancipatie, jeugdcultuur etcetera.

Condooms

Van Vliet kiest bij haar bijzondere regionale geschiedenisprojecten altijd voor de persoonlijke verhalen. In aflevering vijf staat de seksuele revolutie centraal. Ooit gehoord van een kastje waarin de gewassen condooms werden gehangen? Petra Boers zag het kastje vol met gaatjes in de slaapkamer van haar oma staan.

In de jaren zestig waren condooms niet zo makkelijk te krijgen als nu. Jan van der Schaaf weet zich te herinneren dat in Castricum drogisterij Portegies ze verkocht. ,,Onder de toonbank.’’

In het overwegend katholieke tuindersdorp had je voor die tijd veel grote gezinnen. In Bakkum had je Zonneveld en in Castricum Steeman. Gezinnen met wel vijftien, zestien kinderen. ,,De pastoor kwam langs om te vragen wanneer er weer een kindje kwam.’’

De jeugd ging uit. Maar als je niet katholiek was, kon je niet naar café Borst in Bakkum. Dan had je de garagefeestjes, steeds bij een ander thuis. Er waren spelletjes. Pluisje blazen, waarbij stiekem onder het laken zoentjes werden uitgedeeld. ,,Allemaal heel onschuldig.’’

Met de komst van de pil en het condoom kwam de vrije liefde. Marja Lute werkte bij een makelaar en hoorde daar over sleutelfeestjes.

Sleutelstraat

,,Er was een straat in Castricum waar iedereen zo fijn woonde, tot er iemand ging verhuizen. Het bleek een sleutelstraat te zijn. Als iemand zin had in seks, kwam in een slaapkamer boven een vlaggetje te staan, roze of blauw en er was geloof ik een seinsysteem.’’ Zo wisten de buren van elkaar wie er zin had in seks. Dat ging heel lang goed, totdat er iemand verliefd werd, dat leidde tot een verhuizing en het kwam niet meer goed.

Lees ook:

Seksuele revolutie, maar condooms waren alleen via de ’kapotjesclub’ verkrijgbaar

Deel 1: Podcast over de roerige sixties in de IJmond: ’Er voltrok zich hier een soort van culturele revolutie’

Deel 3: Podcast over de sixties in de IJmond: ’Haal eerst maar een briefje van je echtgenoot’

Deel 4: Brommers speelden een essentiële rol in de sixties. ’Het was een statussymbool, je bent wat je bromt. Je had de kikkers op een Puchie, en wij waren de nozems’

Podcast

In samenwerking met deze krant maakt de Stichting Kist de podcast ’De roerige jaren 60 in de IJmond’. Dit is de vijfde en laatste aflevering.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen