Ongeloof op honkbalveld; 23 punten in laatste inning bezorgen RCH overwinning

Jesse Aussems (links) werd geheel onverwacht winnend werper.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Monne Reitsma
Amsterdam

Er is een gezegde in de honkbalsport dat luidt: ’Het is niet voorbij voordat het voorbij is’. Dat ging donderdagavond wel heel erg op voor de honkballers van RCH Pinguins. Bij een 18-1 achterstand kwam de ploeg in de laatste inning tot 23 punten om toch nog te winnen van de regerend landskampioen Amsterdam.

De rentree van RCH op het hoogste niveau leek op een pak slaag uit te draaien. Amsterdam sloeg er lustig op los en scoorde menig punt. Alles leek af te stevenen op een wedstrijd die na zes en een halve inning voorbij zou zijn, het verschil was immers meer dan tien punten in het voordeel van de thuisploeg.

,,We speelden tot dat moment ’zwakjes’. Ik had ook de nodige personele problemen. Door blessures hadden we maar een wisselspeler. Ik hield de ploeg dan ook voor dat het gewoon nog een oefenwedstrijd was”, aldus Nick Hey, de coach van RCH. ,,Zij gingen die laatste inning van werper wisselen en toen gaf ik mijn jongens alleen maar de opdracht mee om hem veel ballen te laten gooien zodat hij in het weekeinde niet meer inzetbaar zou zijn. We waren ook zeker niet bezig met kijken of we nog konden winnen.”

Veel ballen werden het inderdaad. Voormalig prof Donny Breek kon de laatste innng voor de thuisploeg namelijk niet uitgooien. Twee honkslagen en vijfmaal vier wijd later zat hij al weer in de dug-out. RCH had viermaal gescoord en nog was er geen probleem voor Amsterdam. Totdat bleek dat Connor Prins en Martin Kram ook sukkelden met hun controle en maar liefst elf maal een vrije loop weggaven. De geest was uit de fles en in combinatie met enkele honkslagen stond er na een slagbeurt die bijna een uur had geduurd een 18-24 stand op het scorebord. ,,Het was natuurlijk hun probleem dat ze heel veel wijdballen gooiden maar als er een slagbal tussen zat werd deze ook door ons goed weggeslagen.”

In de gelijkmakende slagbeurt schakelde Jesse Aussems die inmiddels op de Heemsteedse heuvel was geposteerd drie man op rij uit. Iedereen in ongeloof achterlatend want zojuist was de grootste comeback in de hoogste klasse van het Nederlandse honkbal een feit.

Hey: ,,Ik heb bij de aspiranten ook wel eens met 22-0 van Herons gewonnen maar 23 punten in een slagbeurt op dit niveau dat is uniek. Natuurlijk wel leuk zo’n comeback in je eerste wedstrijd als coach in de hoofdklasse.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen