Kettingzaag in boom die op woningen in Zwaag dreigde te vallen, bewoners kunnen terug naar hun huizen

Met beleid worden takken afgezaagd en naar beneden gemanouvreerd.© Foto Marcel Rob

Martijn Mak
Zwaag

Na het geluid van een zoemende kettingszaag, klinkt een vragend ’klaar?’ Op de Kieftentuin in Zwaag gaat een tientallen meters hoge boom om, die sinds donderdag op omvallen stond. Een aantal bewoners moest daarom tijdelijk hun huis verlaten.

Als de groenwerker van Peter Mul Boomverzorging op de grond instemmend antwoordt aan de zager bovenin de boom, zakt een los gemaakte tak aan een touw op gecontroleerde wijze vanuit de top langzaam naar beneden. Op de grond, vlak naast een speelhuisje, komt deze zachtjes neer.

Een derde medewerker sleept hem vervolgens naar de houtversnipperaar verderop in de straat. De ooit zo trotse grote boom wordt in hoog tempo vermalen tot snippers.

(Tekst gaat door onder de video)

Dag bezig

Om 7 uur zijn de mannen begonnen, in opdracht van de gemeente. Ze verwachten tot zeker in de middag bezig te zijn. „Hij gaat helemaal tot aan de grond af”, geeft een van hen aan.

(Tekst gaat door onder de foto)

Boom wordt gekapt aan de Kieftentuin.© Foto Marcel Rob

Door de harde wind donderdag is de boom gaan hellen richting de dichtstbijzijnde huizen. De brandweer kwam erbij en die besloot de omgeving af te zetten. Drie huizen werden vervolgens ontruimd.

(Tekst gaat door onder de foto)

Jasper Dol bij de betreffende boom, in de top is een medewerker van Peter Mul Boomverzorging bezig met zagen.© Foto Mediahuis / Martijn Mak

’Meen je niet’

Een van de bewoners die hun huis uit moesten, is de 34-jarige Jasper Dol. Hij woont anderhalf jaar samen met zijn vriendin, die al langer op de Kieftentuin woont. „Ik was in Utrecht toen ik werd gebeld door mijn buurvrouw, zij gaf haar telefoon aan de brandweer. Toen ik hoorde dat de boom naast ons huis op omvallen stond, dacht ik: dat meen je niet.”

Het was best even spannend voor Dol en zijn vriendin. „We wisten niet of we nog spullen konden ophalen of niet. En wat als de boom echt omgaat? Wat voor schade heb je dan? Gelukkig regelde de gemeente Hoorn heel snel opvang bij hotel Van der Valk. Daardoor namen onze zorgen snel af. En gelukkig bleef de schade uit.”

Takken uit de top gaan de versnipperaar in.© Foto Marcel Rob

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen