Tennisser Gijs Brouwer ’on fire’ in Houston: ’Het is best een leuk verhaal aan het worden’

Gijs Brouwer.

Gijs Brouwer.© Archieffoto Henk Koster/tennisimages.com

Robert Berkeley
Houston

Gijs Brouwer dendert door op het ATP-toernooi van Houston. De Venhuizer won in zijn tweede partij van de Amerikaan J.J. Wolf, die hij slechts twee games gunde: 6-1, 6-1.

De 26-jarige Brouwer debuteert deze week op het hoogste niveau van het internationale tennis. Tot nu toe speelde hij vooral challengers en futures, het tweede en derde niveau. „Het is tot nu toe een heel bijzondere ervaring. Pas vorige week woensdag kreeg ik het nieuws dat ik mee mocht doen aan de kwalificaties, donderdag heb ik een ticket geboekt en vrijdag ben ik naar Houston gevlogen. Vanaf mijn eerste stappen op de baan zat ik er meteen lekker in. Tot mijn verbazing is het best een leuk verhaal aan het worden.”

In de Texaanse stad, die ook zijn geboorteplaats is, won hij in de kwalificaties al verrassend zijn twee partijen van (veel) hoger ingeschaalde tegenstanders en daar gaat hij deze week vrolijk mee door. In de eerste ronde versloeg hij de Spaanse routinier Feliciano López, nummer 118 van de wereld en in 2015 nog de nummer twaalf. De 23-jarige Amerikaan J.J. Wolf staat ook meer dan tweehonderd plaatsen hoger op de wereldranglijst (157e), maar van die verhoudingen was op de gravelbaan van Houston helemaal niets te merken.

’Houston born’

Na vier zeges op rij is Brouwer (nummer 361 van de wereld) de laagst geklasseerde kwartfinalist op de ATP Tour van dit jaar. „Het is de mooiste tennisweek van mijn leven, zeker omdat er hier ook een aantal mensen van vroeger bij is. Mijn ouders hebben elf jaar in Houston gewoond en toen ik twee maanden oud was zijn we naar Nederland gegaan.”

De linkshandige Nederlander wordt ondanks zijn korte verblijf in Texas omarmd door het toernooi. „Ze noemen me bij de aankondiging steeds ’Houston born Brouwer’. En via de ATP word ik ook wat vaker aangevraagd om wat vragen te beantwoorden. Het is natuurlijk ook best bijzonder, iemand die buiten de top 300 staat en de kwartfinales haalt, maken ze ook niet zo vaak mee.”

Het is wel zeker dat Brouwer, de Nederlands kampioen van 2020, een flinke sprong zal maken op de ranglijst na deze week tot in de mondiale top 300. „Ik ben altijd blijven geloven in een leuk resultaat zoals hier, anders was ik al wel gestopt. Doordat ik flink ga stijgen komt ook deelname aan de kwalificaties van Roland Garros in de buurt en dat is nu mijn voornaamste doel. Maar, we zijn nog niet klaar hier.”

Debutant Brouwer is ’on fire’ en zal deze vorm ook nodig hebben in de kwartfinales. Daarin treft de West-Fries de als derde geplaatste Amerikaan Reilly Opelka, nummer achttien op de ATP-ranglijst.

Ophef

De wijze waarop Brouwer het hoofdtoernooi haalde zorgde overigens voor de nodige ophef. In de laatste kwalificatieronde had Brouwer eigenlijk al verloren van de Canadees Steven Diez, maar de scheidsrechter slikte zijn ’game, set and match’ weer in omdat de service van Brouwer uit zou zijn geweest. Het punt werd opnieuw gespeeld, vervolgens gewonnen door Brouwer en de partij kantelde. Diez was na afloop furieus en was er zeker van dat de umpire de verkeerde afdruk had aangewezen.

„De scheidsrechter maakte een grote fout en dat heb ik hem drie keer gezegd. Ik dacht: ik laat het hem wel regelen. Maar de verklaring van Diez klopte ook niet helemaal, ondanks dat de scheids de verkeerde afdruk aanwees was mijn service wel uit.”

Lees ook: West-Friese tennisser Gijs Brouwer stunt opnieuw en maakt van alles mee in zijn geboortestad Houston [video]

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen