Bewegend Verleden: verzet tegen nieuwe speeltuin in Haarlem, 1949

Zaanenoord op de dag van de opening.

Zaanenoord op de dag van de opening.

De vlag wordt gehesen op Zaanenoord: geopend!

De vlag wordt gehesen op Zaanenoord: geopend!

1 / 3
Haarlem

Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: de opening van twee speeltuinen in Haarlem.

Twee speeltuinen maar liefst is Haarlem in 1949 rijker, nog wel in één maand, en binnen twee dagen. Beide rooms-katholiek - want zo ging dat in de tijd van verzuiling. Ieder geloof een eigen speeltuin.

Beide speeltuinen bestaan nog steeds: De Elba en Zaanenoord.

De opening van De Elba op 14 juli gaat niet zonder slag of stoot. Er is opstand.

Als ruim 400 kinderen vanaf 18.30 uur een feestelijke wandeling maken naar de nieuwe speeltuin aan de Gedempte Schalkburgergracht, zien ze dat bij de huizen de ramen en gordijen gesloten zijn. Het is eigenlijk allerminst feestelijk: er hangen zelfs vlaggen halfstok.

Parochianen, onder leiding van de heer Cobelens, laten zo zien dat ze boos zijn. Ze zijn tegen verandering van het plantsoen in speeltuin De Elba.

(Tekst gaat door onder de foto)

Kinderen stormen naar voren om als eerste te kunnen spelen in De Elba.

Kinderen stormen naar voren om als eerste te kunnen spelen in De Elba.

Burgemeester Cremers opent de speeltuin om 19.15 uur. Hij zegt: „Laat het bestuur bewijzen dat de speeltuin die onder de waardige patronage van de H.H. Elisabeth en Barbara staat, vandaar de afkorting ELBA, géén last voor de buurt zal zijn. Mogen de ramen en gordijnen wagenwijd openstaan om de blijde jeugdkreten van de jeugd binnen te laten.”

Twee dagen later wordt weer een speeltuin geopend: Zaanen-Oord, met streepje indertijd. Wethouder Angenent mag het dit keer doen. „Deze speeltuin is niet zo fraai als de nieuwe tuin aan de Gedempte Schalkburgergracht”, noteert Haarlem’s Dagblad van 18 juli fijntjes. Het maakt de kinderen weinig uit.

Lees ook: Speeltuin de Elba brengt jonge ouders uit de Transvaalbuurt samen: ’Voor je het weet ben je een buurtmens’

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen