Zwerfafval in recreatiegebieden is beheerder een doorn in het oog. Bezoekers mogen via online peiling mening geven hoe de aanpak kan worden verbeterd

Een ondergrondse container in het recreatiegebied.

Een ondergrondse container in het recreatiegebied.© Foto aangeleverd

Martijn Gijsbertsen
Akersloot

Het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer houdt via sociale media een online enquête onder bezoekers over zwerfafval op zijn terreinen.

De peiling gaat over de locaties Zwaansmeer, Dorregeest, De Hoorne, Uiterdam en het Aagtenpark. Hier wordt regelmatig troep gevonden, wat de beheerder een doorn in het oog is.

Deelnemers wordt gevraagd of en in welke mate zij hier zwerfafval aantreffen, in welke periode en wat voor soort afval dat is.

Verder wil het recreatieschap weten waar ondervraagden zelf hun afval weggooien en hoe tevreden zij zijn over het opruimen van zwerfafval: bij rietkragen, op parkeerplaatsen, in bosschages, langs fiets- en wandelpaden, op stranden, speel-/ligweides en rondom vuilnisbakken.

Geënquêteerden kunnen zelf ook suggesties doen voor het tegengaan van zwerfafval.

Gedumpt

In de recreatiegebieden Alkmaarder- en Uitgeestermeer wordt gebruik gemaakt van ondergrondse containers van 2,5 kubieke meter. De opening van deze containers is niet groot, om te voorkomen dat er groot afval in wordt gedumpt en de slang bij het leegzuigen niet verstopt raakt.

De uitkomsten van de peiling worden gebruikt om de aanpak van het afval, dat door mensen wordt achtergelaten op plaatsen die hiervoor niet zijn bedoeld, doelmatiger en efficiënter te kunnen uitvoeren.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen