West-Friese tennisser Gijs Brouwer stunt opnieuw en maakt van alles mee in zijn geboortestad Houston

Gijs Brouwer.

Gijs Brouwer.© Archieffoto

Robert Berkeley
Houston

Zijn eerste ATP-hoofdtoernooi beginnen met een stunt, een partij winnen die al aan de opponent was toegekend via een ’game, set and match’, een hele dag verregend en dat allemaal in zijn geboorteplaats. Gijs Brouwer maakt een heel bijzondere tennisweek mee in Houston, Texas.

Dinsdag won hij met 6-4 en 6-2 van de 40-jarige Spaanse routinier Feliciano López, voormalig nummer twaalf van de wereld en nu nummer 114 (Brouwer staat 361e).

Het ’sprookje’ begon op donderdag, toen de Venhuizer op het laatste moment hoorde dat hij mee mocht doen aan de kwalificaties. Hij vloog vrijdag naar de Verenigde Staten en mocht zaterdag meteen aan de bak tegen de als eerste geplaatste Chileen Tomás Barrios Vera, zonder nog op gravel getraind te hebben. Hij won met 6-4 en 6-2 van de man die ruim tweehonderd plaatsen hoger op de wereldranglijst staat.

Zijn tweede kwalificatiepartij verliep tumultueus: de Canadees Steven Diez dacht in de tweede set op zijn derde matchpoint de winst binnen te halen met een return waar Brouwer geen antwoord op had. De umpire riep ’game, set and match’, tot Brouwer hem attendeerde op een afdruk op het gravel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens de Nederlander was zijn service uit. Na een minutenlange discussie werd het punt overgespeeld en trok Brouwer de partij naar zich toe (4-6, 7-5, 6-2). Diez deed in een lang bericht op Twitter zijn beklag. Eind goed al goed: de tennisser uit Canada mocht als ’lucky loser’ toch nog aan het hoofdtoernooi deelnemen.

Brouwer is normaal gesproken vooral actief in de challengers en futuretoernooien, de laagste categorie van het internationale tennis. In de zomer van 2020 werd hij Nederlands kampioen. De nummer zeven van Nederland, op basis van de wereldranglijst, neemt het in de tweede ronde op tegen de Amerikaan J.J. Wolf. De nummer 157 van de wereld verraste zijn landgenoot Jenson Brooksby, die als achtste geplaatst was op het graveltoernooi.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen