Drukte op de Gouwzee tijdens Pieperrace | luchtfoto

© Dronefoto Pascal Fielmich

Volendam

Tjalken, klippers, skûtsjes, Volendammer kwakken en andere platbodemschepen lagen al vanaf vrijdag klaar in de haven van Volendam. Afgelopen weekend vond de 36e editie van de Pieperrace plaats.

Het was als gevolg van de coronapandemie drie jaar geleden dat tientallen platbodems uit het IJsselmeergebied voor het laatst bij elkaar waren gekomen voor de klassieke vaarwedstrijd. Binnen Volendam geldt de Pieperrace als de officieuze aftrap van het toeristenseizoen

De Pieperrace ontleent zijn naam aan een reeks gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. In de laatste oorlogsjaren voeren meerdere Volendamse vissersboten het Markermeer over naar Friesland om daar aardappels, oftewel piepers, in te slaan. Die kwamen onder meer terecht bij het Onze Lieve Vrouweziekenhuis in Amsterdam.

Het schip dat te zien is op deze luchtfoto, is een klipper die de naam Utopia draagt. De klipper met zijn twee masten en opvallende blauwe kleur heeft Kampen als thuishaven en is gebouwd in 1959, zo valt te lezen op de website van de eigenaar. Net als de andere schepen die meededen aan de Pieperrace, was het aan de bemanning van de Utopia om zo snel mogelijk een traject over de Gouwzee af te leggen.

De omstandigheden rond de 36e editie van het evenement waren dit jaar anders dan normaal, omdat tegelijkertijd met de Pieperrace de Volendammer Havenfeesten plaatsvonden. Waar bezoekers zich in voorgaande jaren volledig concentreerden rond de dijk, trok een deel van de feestgangers dit jaar naar het naast de dijk gelegen Marinapark. Daar hadden meerdere Volendamse horecaondernemers een festivaltent laten neerzetten ter gelegenheid van de driedaagse Havenfeesten, een nieuwe variant van de jaarlijkse feestweek die tot in de jaren tachtig plaatsvond in de haven van het dorp.

0504-kaartje-wat.pdf

Bestellen

Een afdruk van deze

luchtfoto is na te bestellen via info@pascalfielmich.nl

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen