Kampioenschap met een schaduwrandje voor Damclub Purmerend’66

Warner de Weerd
Purmerend

Damclub Purmerend’66 bekroonde zaterdag, dankzij een 13-3 zege op Scheveningen, zijn rentree na 28 jaar in de landelijke competitie met een kampioenschap. Het sportieve succes in de tweede klasse staat in schril contrast met de stand van zaken van de vereniging in het algemeen. Secretaris Dick Lust (72): „Over tien jaar bestaan we niet meer als er niets gebeurt.”

Het is het lot van de damsport. „De bond telt nog maar 3200 leden”, aldus voorzitter Cees Schilder die met zijn 63 jaar de een-na-jongste van de vereniging is. „In Gelderland en Drenthe is de damsport nog redelijk bloeiend, in de rest van het land is de sport stervende.”

In Noord-Holland is de situatie niet best. Naast Purmerend, dat nog achttien leden heeft, zijn er boven het Noordzeekanaal nog dragende clubs in Zaandam, Heerhugowaard en op Texel. Verder zijn er nog enkele ’zwarte clubs’ zoals in Hoogwoud, Akersloot, Heiloo en Beverwijk waarbij laatstgenoemde op omvallen staat. „Een zwarte club houdt in dat deze vereniging geen bondsafdracht doet en dus ook niet aan de competitie deelneemt”, vertelt wedstrijdleider Jan Hania (71) die topscorer is geworden van niet alleen het team maar de gehele tweede klasse C. „Maar zwart of wit, het is voor de toekomst van de damsport om het even. Afgezien van SNA heeft geen enkele club in Noord-Holland nog een jeugdafdeling.”

Nul

Die had Purmerend tot vijf jaar geleden nog wel. Drijvende kracht was Lust die dat ruim veertig jaar gedaan heeft. Het resultaat van die jeugdopleiding voor de Purmerendse damclub zelf: nul. „Ja, dat is bijna niet voor te stellen”, aldus Lust „Ook al niet omdat we elk jaar nog altijd een goed bezocht schooldamtoernooi organiseren. Maar als er al talenten daarna lid van de club worden, zijn ze op uiterlijk hun vijftiende vertrokken. Het gevolg is dat in 43 jaar er uiteindelijk niemand van de jeugd bij de vereniging tot wasdom is gekomen.” Toch heeft de energie in het Purmerendse jeugddammen wel iets opgeleverd: in 2014 werd basisschool De Nieuwe Wereld uit de Weidevenne Nederlands kampioen. Ook die kinderen zijn echter niet gaan dammen op clubniveau.

„We hebben van alles geprobeerd: open dagen, flyeren en ga zo maar door, maar niets heeft geholpen”, aldus Schilder. „We hebben simpelweg een te verstoft imago, in tegenstelling tot het schaken waar de serie The Queen’s Gambit de sport populair heeft gemaakt bij de jeugd.”

Het contrast met het succes van zaterdag is groot, vooral ook vanwege de ambities op dit gebied. Purmerend’66 speelde decennia lang alleen regionale competitie, omdat er voor de landelijke wedstrijden te weinig animo was. Daarom werd er een samenwerking aangegaan met DC Zaanstreek, zodat spelers die dat wilden zich toch op landelijk niveau konden meten. De teloorgang van de provinciale competitie deed de opinie intern veranderen: na bijna dertig jaar werd in 2020 besloten weer een eigen landelijk team op te tuigen.

Vanuit het combinatieteam dat de club had met Zaanstreek keerden sterkhouders Ramon Sakidin, Paul Sier en Sijmen Hansen terug. Dat heeft, na alle tussentijdse onderbrekingen wegens corona, geresulteerd in de titel. ,Wij willen het team deze zomer verder versterken voor de eerste klasse”, aldus Hania. „Doel is om het zestigjarig bestaan in 2026 nog waardig te vieren.”

karakteristiek

ClubClubx-x

Wedstrijdkarakteristieken

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen