Twee West-Friese medailles bij landelijke vakdagen voor het mbo: zilver voor verpleegkundige Laura van Engelen, brons voor meubelmaker Robin Berkhout

Een van de deelnemers vecht voor een plek op het podium.© Foto WorldSkills Nederland

Martijn Mak
Westwoud

Van de zeven West-Friezen die meededen aan de landelijke vakdagen voor het mbo ’Skills Heroes’ hebben er twee een medaille in de wacht gesleept. Laura van Engelen uit Westwoud haalde zilver in de categorie ’Verpleegkundige’ en Andijker Robin Berkhout won brons bij het onderdeel ’Hout en Meubel’.

De finales van het Nederlands kampioenschap vonden afgelopen donderdag en vrijdag plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Hier streden 142 vmbo-leerlingen en 434 mbo-studenten om de winst in hun vakgebied. Zij hadden een plekje bemachtigd door zich te kwalificeren in de voorronden. Duizenden leerlingen en studenten deden daaraan mee.

(Tekst gaat door onder de foto)

Alle finalisten gezamenlijk op het podium.© Foto WorldSkills Nederland

Bezoekers konden, naast het bijwonen van de wedstrijden, deelnemen aan 70 doe-activiteiten. Op die manier konden zij de beroepen zelf leren kennen en ervaren.

’Impact maken’

Skills The Finals 2022 is onderdeel van een gezamenlijke promotie van het beroepsonderwijs onder de noemer ‘Dit is mbo’. WorldSkills Netherlands werkt daarbij nauw samen met overheden, het onderwijs en het bedrijfsleven.

„Door de groei van deelnemende scholen kunnen wij met onderwijspartners en bedrijfspartners steeds meer impact maken voor het beroepsonderwijs en dat begint bij het vmbo”, aldus directeur Erik van der Zwan. „Jonge vakmensen moeten wij koesteren, blijven uitdagen en zo mooi op weg helpen naar een succesvolle, professionele loopbaan.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Minister Robbert Dijkgraaf bezocht de finale.© Foto WorldSkills Nederland

Hoog bezoek

Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) bezocht de finale en was onder de indruk. „De grootte, alle activiteiten, maar nog het meest van het enthousiasme van alle jongeren hier. Het is zo belangrijk dat we het beroepsonderwijs laten zien en dat daar topprestaties worden geleverd. Jongeren zien dat hier met eigen ogen en in zoveel verschillende richtingen. Dat is ontzettend belangrijk in hun studiekeuze.”

Ook minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) was aanwezig. „We hebben veel goede vakmensen nodig. Er is veel te kiezen en dat maakt de opleidingskeuze niet gemakkelijk. Jongeren kunnen hier beroepen zien en zelf ervaren, dat maakt kiezen makkelijker. Op dit evenement zie je dat dit ontzettend goed werkt.”

Lees ook: Meubelmaker in spé Robin (22) doet gooi naar kampioenschap. ‘Ik ben niet zenuwachtig. Ik ga uit van mijn eigen kunnen’

„We hebben goede vakmensen nodig”, aldus Minister Dennis Wiersma. „Jongeren kunnen de beroepen hier zien en ervaren. Dat werkt goed.”© Foto WorldSkills Nederland

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen