Voordat Wim Klein Schiphorst (1934-2022) zich met de grote kerk ging bemoeien verkeerde het gebouw in een deplorabele staat. Redder Alkmaars grootste monument overleden
Het echtpaar Klein Schiphorst bij het afscheid in 2006.© Archieffoto JJFOTO/DICK BREDDELS
Nadat hij zijn bedrijf had verkocht, werd hij de grote drijfveer achter het opknappen van Alkmaars grootste monument, de Grote Kerk. Wim Klein Schiphorst uit Heiloo is afgelopen week op 89-jarige leeftijd overleden.
Op het moment dat reclameman Klein Schiphorst zich in 1986 ging bezighouden met de restauratie van de Grote Kerk, als oprichter van de Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk, was het slecht gesteld met het gebouw.
,,Er stonden op een paar meter afstand van de muren hekken om de mensen te beschermen tegen neervallende stenen. De balken van het gewelf waren aan beide uiteinden zodanig aangetast, dat ze bij wijze van spreken alleen nog maar aan de hemel hing’’, liet hij in 2006 optekenen bij zijn afscheid als voorzitter van de stichting.
Grootste in het land
Volgens Harry van de Kuijt, die Klein Schiphorst als voorzitter opvolgde, duurde het niet lang voordat de stichting ruim 2500 betalende vrienden had en zo de grootste in haar soort werd in het land. ,,Samen met zijn vrouw Gonny bedacht hij allerlei acties om geld bijeen te brengen. Wie herinnert zich uit die tijd niet de rijen met honderden bezoekers die voor een gulden de geopende graven in de kerk kwamen bekijken?’de Stichting Vrienden bracht toen ruim 500.000 gulden bij elkaar.’’
Klein Schiphorst ontving voor zijn inspanningen het gouden ere-insigne van Alkmaar en werd benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau.
Het afscheid van Klein Schiphorst heeft in besloten kring plaatsgevonden.