Zorgen over gevolgen vollopen elektriciteitsnet voor woningbouwplannen

Op het terrein van garage Van der Linden van Sprankhuizen is de wijk Buiten Stad Hoorn gepland.© Foto Mediahuis

Eric Molenaar
Hoorn

’Zorgwekkend’ vindt projectontwikkelaar Rob de Groot het bericht van netbeheerder Liander dat het elektriciteitsnet in West-Friesland grotendeels vol zit en er geen nieuwe aansluitingen voor grootverbruikers meer worden uitgevoerd tot 2026.

De Groot is met STED Development in Hoorn actief met het ontwikkelen van woningbouwplannen aan de Holenweg (Hoorn De Vrijheid, 133 woningen) en op de plek van de garage van Van der Linden van Sprankhuizen (Buiten Stad Hoorn, maximaal 600 woningen).

Twee woningbouwplannen waar volgens Liander in de komende vier jaar geen capaciteit voor is gereserveerd, in tegenstelling tot plannen als Rozenbuurt in Zwaag en Poort van Hoorn rond het Hoornse NS-station.

„De netbeheerder wil pas in overleg met ontwikkelaars voor aansluitingen zodra plannen concreet zijn. Er moet een bestemmingsplan in afronding of in elk geval in procedure zijn. En zover zijn we nog niet”, zegt de ontwikkelaar.

„Ervan uitgaande dat Hoorn De Vrijheid aanvangt in 2023 hebben we prik nodig in 2025”, zegt hij. Enige hoop put hij uit het feit dat het woningplan aan de Holenweg een hoofdstation van Liander komt en er ook verbruikers wegvallen, zoals de sauna.

„BuitenStad vangt aan in 2024. De eerste fase leveren we op in 2026, de laatste in 2028.”

In het algemeen vindt Groot het bijzonder dat onvoldoende rekening is gehouden met de ontwikkelingen. „Versneld van gas af, allemaal elektrisch rijden, energie terugleveren via zonnepanelen en een explosie aan datacenters. Met als gevolg dat de capaciteit op is in stroom, netwerk en mensen die het moeten uitvoeren. Dat niemand dit voorzien heeft in Nederland is verbazingwekkend te noemen.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen