AZ bereidt zich voor op terugkeer in eredivisie voor vrouwen

AZ viert de landstitel in 2009.© Foto Robert Vos

Jeroen Haarsma
Alkmaar

Er worden komend seizoen voorbereidingen getroffen om AZ te laten terugkeren in de eredivisie voor vrouwen.

Het was de week waarin FC Barcelona een record vestigde: ruim 91.000 toeschouwers keken toe hoe het vrouwenteam Real Madrid versloeg in de Champions League. Het is tekenend voor de internationale ontwikkeling van de sport; voetbalclubs besteden steeds meer aandacht en budget aan de vrouwentak. Ook AZ heeft de wens zich - weer - nadrukkelijk te laten zien in het vrouwenvoetbal.

Wanneer AZ een comeback maakt in de eredivisie is nog niet bekend; het zal niet komende zomer al zijn. Want in eerste instantie gaat AZ de huidige eredivisionist en stadsgenoot VV Alkmaar financieel steunen. Ook komt er hulp in de vorm van kennis over het opleiden van speelsters.

Maar wél wordt komend seizoen al gekeken of AZ de rol van VV Alkmaar in het vrouwenvoetbal kan overnemen. Ook de gemeente Alkmaar is betrokken bij de gesprekken over de eventuele ’overdracht’. De drie partijen zetten vrijdagavond hun handtekening onder een gezamenlijke verklaring.

Een van de doelen is om de accommodatie voor het hoogst spelende vrouwenteam in Alkmaar te verbeteren. Momenteel speelt VV Alkmaar de thuiswedstrijden op hetzelfde complex als amateurvereniging AFC’34.

Scheringa

AZ-directeur Robert Eenhoorn gaf tijdens de nieuwjaarsreceptie al aan dat AZ een terugkeer in het vrouwenvoetbal overweegt. De club werd vóór de financiële problemen aan het einde van het tijdperk Dirk Scheringa drie keer landskampioen met het vrouwenelftal. AZ stapte in 2011 uit het vrouwenvoetbal. Sinds 2017 speelt er met VV Alkmaar een andere Alkmaarse vereniging op het hoogste niveau.

De traditionele topdrie heeft al een vrouwenteam op het hoogste niveau. Ajax en PSV formeerden tien jaar geleden een vrouwenploeg en afgelopen zomer trad ook Feyenoord toe tot de eredivisie.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen