Wat hebben een zorginstelling, brandbeveiliger en een tuininrichter gemeen? Ze zijn duurzaam en kandidaat voor een prestigieuze prijs

Ramon Bakker van Bakker Buitenleven is één van de drie kandidaten.© archieffoto Ronald Goedheer

Pieter van Hove
IJmond

Het is een jaarlijks terugkerende prijs: de IJmond Duurzaam Award voor het bedrijf uit de regio dat zich het best inzet voor duurzaamheid.

De winnaar is 19 mei bekend tijdens het duurzame symposium GreenBiz IJmond Business in het Buko-stadion. Na een voorselectie zijn er drie kandidaten overgebleven. Dat zijn achtereenvolgens Viva Zorggroep uit Velsen-Noord, Bakker Buitenleven uit Heemskerk en Profhire uit Velserbroek. Instelling Viva Zorggroep, met het hoofdkantoor in Velsen-Noord, houdt zich op allerlei niveaus bezig met verduurzaming. Zoals eigen elektrische voortuigen, binnenkort op stroom van eigen zonnepanelen.

Bushalte

Daarnaast wordt het kantoor op bedrijventerrein De Grote Hout onder handen genomen. Zoals meer laadpalen voor elektrische auto’s en zonnepanelen op het dak. Helaas kunnen de bezoekers en werknemers van de vestiging moeilijk op de locatie komen: een bushalte ontbreekt namelijk. De tweede genomineerde heeft een vestiging op hetzelfde bedrijventerrein en in Heemskerk.

Bakker Buitenleven is tuinspecialist en verduurzamer pur sang. Uiteraard hebben ze zonnepanelen, elektrische heftrucks en bakken voor verpakkingsmateriaal. Maar ook een eigen (duurzaam) keurmerk: Bewust Buitenleven en een tuinontwerpster die het een en ander in de juiste banen leidt. In de showtuinen in Heemskerk komt veel groen terug. ,,Hier willen we de klanten inspireren”, zegt eigenaar Ramon Bakker. ,,Ze kunnen ideeën opdoen voor hun eigen, liefst zo groen mogelijke, tuin.”

Vergroeners

In 2019 startte hij de Dakvergroeners, een bedrijf met materialen voor groene daken. En Bakker is al jaren ambassadeur van Greenbiz IJmond, een organisatie voor en door ondernemers die helpt bij verduurzamen van bedrijven- en terreinen in de IJmond. De laatste kandidaat is ProFhire,een familiebedrijf gespecialiseerd in brandveiligheid. Er worden bij Profhire plantaardige lunches verzorgd, de lichten en verwarming gaan alleen aan in ruimten waar iemand is en de lesboeken zijn digitaal. Cursisten komen alleen voor de praktijklessen naar Profhire.

Het bedrijf is niet wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen omdat ze onder de wettelijke grens blijven qua energieverbruik. Toch maakt de onderneming de duurzame stap.

De Greenbiz IJmond Business & Bites start 19 mei om 12.30 uur met een inloop in het stadion van Telstar in Velsen-Zuid.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen