Buurtbussen werken samen voor meer vrijwillige chauffeurs om dienstregeling overeind te houden

De drie buurtbusverenigingen werken samen en hebben ook een gezamenlijke website: Buurtbusschagen.nl

De drie buurtbusverenigingen werken samen en hebben ook een gezamenlijke website: Buurtbusschagen.nl© Foto aangeleverd

Michiel Snik
Obdam

Drie buurtbusverenigingen in Noord-Holland Noord hebben de krachten gebundeld. Zij kampen met een tekort aan chauffeurs, waardoor de dienstverlening onder druk staat.

Het gaat om de buurtbusverenigingen De Westfries, Zijpe-Harenkarspel en De Noordkop. Vanaf het station Schagen rijden deze buurtbussen op vaste tijden naar de eindpunten Tuitjenhorn, Waarland, Obdam en Kreileroord en stoppen in alle dorpen die aangedaan worden.

Iedereen kan gebruik maken van de buurtbus, deze is dus niet gekoppeld aan een bepaalde doelgroep. ,,Voor scholieren is het een prima goedkoop alternatief om van huis naar school te reizen. Voor ouderen een uitkomst om boodschappen te doen in een naburig dorp of stad. Voor vakantiegangers een service om de toeristische attracties te bezoeken’’, zegt woordvoerder Arthur van de Wateringen namens de drie buurtbussen.

Door het schrappen in de ov-dienstverlening werden in het verleden de buurtbusverenigingen opgericht. De initiatiefnemers vonden dat de overheid niet zonder meer de kleinere woonkernen kon uitsluiten van het openbaar vervoer. De buurtbusverenigingen rijden met Mercedes-personenbussen voor maximaal 8 personen, waardoor de bussen gereden kunnen worden met een B-rijbewijs.

Vrijwilligers die achter het stuur kruipen, moeten hiervoor éénmaal in de 14 dagen een dienst rijden van vier uur. Per week komt dit volgens Van de Wateringen neer op 34 chauffeurs per vereniging.

De drie buurtbusverenigingen beschikken volgens Van de Wateringen over over enthousiaste vrijwillige chauffeurs, die in geval van nood extra diensten draaien om de dienstregeling te waarborgen. ,,Het zijn over het algemeen mensen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben overschreden. Er is veel uitval. We komen structureel vrijwillige chauffeurs tekort.’’

Om de dienstregeling overeind te houden, zijn de busverenigingen daarom op zoek naar chauffeurs.

Meer informatie over de dienstregeling en een baantje als chauffeur op: Buurtbusschagen.nl.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.