Grote politie-inval: weer aanhouding voor moord op Berkhouter Sjaak Groot

Politieonderzoek bij het huis van Sjaak Groot in Berkhout.

Politieonderzoek bij het huis van Sjaak Groot in Berkhout.© Archieffoto

Michiel Snik
Obdam

De recherche heeft dinsdagmorgen een 29-jarige man uit Opmeer aangehouden in een woning aan de Poststraat in Obdam. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de woningoverval op 14 juni 2021 aan het Oosteinde in Berkhout, waarbij de toen 72–jarige Sjaak Groot door geweld om het leven kwam.

Volgens getuigen waren bij de inval in de woning aan de Poststraat zo’n 25 agenten betrokken. De woning is eerder in het nieuws geweest nadat de bewoonster het mikpunt was van geweld. Zo werd haar auto in de brand gestoken, die vervolgens uit zichzelf tegen de voordeur van het huis reed. De brandweer was net op tijd om te voorkomen dat het vuur oversloeg naar het huis.

(Tekst gaat door onder de foto)

De woning aan de Poststraat was eerder in het nieuws.

De woning aan de Poststraat was eerder in het nieuws.© Archieffoto

Sjaak Groot werd op 14 juni 2021 rond 14 uur in zijn woning aangetroffen. Een Team Grootschalige Opsporing (TGO) van de politie heeft daarop een onderzoek ingesteld. Het slachtoffer bleek te zijn neergeschoten en door zijn verwondingen te zijn omgekomen. Na een uitvoerig opsporingsonderzoek wist het team eerder al meerdere personen aan te houden op verdenking van betrokkenheid. Zij zitten op dit moment nog vast.

Lees ook: Brandstichting is een gerichte actie tegen een alleenstaande moeder, zeggen de buren. ’De dader keek nog even of de auto daadwerkelijk vlam vatte’

Overvallen

De rol van de 29-jarige man uit Opmeer bij deze zaak wordt door de recherche verder onderzocht. Ook wordt gekeken of de man mogelijk iets te maken heeft met andere woningovervallen in de regio tussen Alkmaar en Hoorn. De verdachte is overgebracht naar het cellencomplex en zit in volledige beperkingen. Op dit moment wordt daarom geen verdere inhoudelijke informatie verstrekt.

Aanstaande vrijdag wordt de verdachte voorgeleid bij de rechter-commissaris. Deze zal dan een beslissing nemen over zijn voorlopige hechtenis.

Lees ook: Verdachte van gewelddadige dood Sjaak Groot uit Berkhout overleden

Lees ook: Opel Astra betrokken bij reeks overvallen in West-Friesland waarbij Berkhouter Sjaak Groot om het leven kwam

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.