Van IJken maakt de halve eeuw net niet vol; Raad Eemnes neemt afscheid van drie leden

Eddy van IJken.© BEL-Combinatie

Mirjam van Twisk
Eemnes

Hoewel de zetelverhoudingen bij de gemeenteraadsverkiezingen ongewijzigd bleef, heeft de gemeenteraad van Eemnes deze week toch afscheid moeten nemen van drie raadsleden. Dat zijn Mieke Schouten (Dorpsbelang), Jaap Hoorneman (PvdA) én het langstzittende raadslid van de regio, Eddy van IJken.

Maar liefst 48 jaar lang maakte Van IJken deel uit van het gemeentestuur. Als raadslid, maar ook meerdere keren als wethouder. Hij was een van de oprichters van Dorpsbelang en zette zich in die jaren vooral in voor de conservering van zijn dorp. Tegen een snelle groei van Eemnes en vóór het behoud van het open polderlandschap voer hij autonoom zijn eigen koers. Terugblikkend op zijn tijd als raadslid zei hij bij zijn afscheid er vooral trots op te zijn dat hij de groei van Eemnes heeft kunnen beteugelen. Al is die groei toch nog omvangrijker geweest dan hij had gewenst. ,,Maar ja deze gemeenteraad kent nou eenmaal weinig matiging’’, zo stelde hij, als vaak een beetje mopperend, vast.

Nazit

De laatste vier jaar van zijn politieke loopbaan, moeten voor Van IJken de minst bevredigende zijn geweest, zo viel uit zijn woorden op te maken. Niet alleen moest hij zich gaan bezig houden met, zoals hij het noemde, ’de zachte sector’ waarmee hij, in tegenstelling tot ruimtelijke ordening, weinig had. Maar bovendien mistte hij die laatste jaren de traditionele nazit bij café Staal, door hem omschreven als ,,het prettigste onderdeel van het raadswerk’’. Dat pleziertje verviel toen Staal de deuren sloot. Volgens Van IJken was dat overigens niet de reden waarom hij nu echt een punt zet achter het raadswerk.

Van alle fracties én de burgemeester kreeg Van IJken lof toegezwaaid. Voor hem bij dit afscheid geen koninklijk lintje, want dat was hem al eerder opgespeld. In plaats daarvan wordt er een wisselbokaal bij het Criterium van Eemnes naar hem vernoemd. Als groot wielerliefhebber mag hij in de toekomst deze Eddy van IJkenwisselbokaal in alle categoriën (snel, sneller, snelst, supersnel en dames) uitreiken aan de meest strijdlustige deelnemers van de wielerwedstrijd. In overleg met de jury mag hij ook bepalen aan wie die bokaal toevalt.

Natuurlijk wachtte ook de overige twee scheidende raadsleden mooie woorden van hun collega’s en de burgemeester. Die laatste overhandigde hen ieder als dank voor hun inzet een in brons uitgevoerd beeldje van de drie bisschoppen (zoals afgebeeld in het gemeentewapen).

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen